Giftige laks: Minister går ind i sagen

- Det er simpelthen helt uacceptabelt, at der er sket eksport af dioxin-laks fra Sverige, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) i en mail til Ritzau.

- Jeg har bedt Fødevarestyrelsen undersøge sagen med det samme, og jeg vil følge sagen nøje, siger fødevareministeren.

Udmeldingen kommer, efter det er kommet frem, at hundredvis af ton farlig østersølaks ulovligt er blevet eksporteret til intetanende forbrugere i EU - det gælder også danske forbrugere.

- Danske forbrugere skal ikke spise svenske laks med miljøgifte. Vi skal ikke have ulovlige varer i vores kølediske, siger ministeren.

Siden 2002 har EU haft grænseværdier i fødevarer for giftstoffet dioxin, der menes at være kræftfremkaldende og påvirke forplantningsevnen.

Sverige har imidlertid en undtagelse fra grænseværdierne, og eksport af laks fra Sverige er derfor forbudt inden for EU. Finland og Letland har dog lignende undtagelser.

- Vi har skrappe regler i Danmark, som vores fiskere skal overholde i Østersøen, siger Mette Gjerskov.

- I Sverige har de lempeligere regler for laks end i Danmark, så længe laksen sælges til svenske forbrugere, men ikke når de sælges til danske forbrugere, siger hun.

I 2012 blev der fanget omkring 250 ton laks i Sverige, men kun en lille del er blevet spist af vores svenske naboer.

To grossister i Sverige er nu blevet anmeldt af de lokale myndigheder, efter at beslaglagte fakturaer har vist, at hundreder af ton laks fra Østersøen illegalt er blevet eksporteret til andre EU-lande.

Det gælder blandt andet Frankrig og Danmark, hvorfra fiskene er blevet spredt yderligere i hele Europa.

- Fødevarestyrelsens rejsehold er allerede nu på vej ud til den danske virksomhed, som, de svenske myndigheder fortæller os, har købt de svenske laks, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip