Giganthandel kan udløse opkøbsbølge

Det store beløb er den salgspris, som Vodafone vil få, når det sælger sin 45 procents ejerandel af det amerikanske mobilselskab Verizon Wireless til den anden ejer af selskabet, det amerikanske teleselskab Verizon Communications, skriver business.dk.

Handelen faldt på plads efter flere døgns spekulationer, som søndag tvang briterne til at melde foreløbigt ud. Ja, man var i »fremskredne forhandlinger«, og ja, salgsprisen ville blive 130 milliarder dollar. Den vil blive betalt med en blanding af kontanter og aktier i Verizon, som normalt er ved handler i denne størrelsesorden. Og mandag aften blev den gigantiske handel så bekræftet.

Der er tale om et af de største opkøb eller fusionslignende opkøb nogensinde i verdenshistorien. Da kapitalfonden KKR for 25 år siden gennemførte en fjendtlig overtagelse af RJR-Nabisco, var det dengang den største handel nogensinde. Det var en handel, som var blevet en legende, endnu før advokaterne var færdige med papirarbejdet; der blev skrevet en bog om den og indspillet en film. Den handel var på 25 milliarder dollar, altså mindre end en sjettedel af Verizon Wireless.

Verizon-handelen vil i øvrigt ikke sætte rekord; den er den tredjestørste virksomhedshandel, der nogensinde er gennemført.

Detaljerne er, at Verizon skal betale briterne 58,9 milliarder dollar kontant, og de penge låner man i første omgang hos et konsortium af banker bestående af J.P. Morgan Chase Bank, N.A., Morgan Stanley Senior Funding, Inc., Bank of America, N.A. og Barclays. Senere skal man have mere permanent finansiering; det kunne blive et virksomhedsobligationslån.

Verizon Wireless er USAs største mobilselskab med over 100 millioner mobilforbindelser og en omsætningsvækst på over otte procent pr. år. Og det er særdeles lønsomt: sidste år gav en overskudsgrad på næsten 29 procent, svarende til at mere end hver fjerde omsatte dollar endte på bundlinjen. Selskabet er altså selve kilden til vækst og fornyelse for Verizon, som i udgangspunktet er et traditionelt fastlinje-telefonselskab, opstået i år 2000 gennem en sammenlægning af de gamle drejeskive- og kobberledningskæmper Bell Atlantic og GTE – General Telephone & Electronics Corporation.

Britiske Vodafone er selv et dominerende mobilselskab, faktisk verdens næststørste efter det kinesiske China Mobile.

Og hvad skal Vodafone så bruge pengene til? Vi taler om et beløb, der i dansk valuta svarer til cirka 730 milliarder kroner, eller 18-19 gange børsværdien af danske TDC.

Det er dog næppe TDC, pengene skal bruges på.

En af spekulationerne går i retning af Liberty Global, som er Europas største udbyder af kabel-TV; et selskab med en markedsværdi på 30 milliarder dollar. Vodafone købte i sommer Kabel Deutschland Holding AG for næsen af netop Liberty Global, så interessen for kabel-TV-branchen er der, og manden bag Liberty Global, den amerikanske kabelkonge John Malone, har allerede sagt – til nyhedsbureauet Bloomberg – »som repræsentanter for vores aktionærer vil vi overveje ethvert forslag«.

Ude i Europa er der ifølge business.dk flere andre uafhængige, mindre kabel-TV-selskaber og mobilselskaber, som kunne blive skyllet med af den bølge af opkøb og fusioner, som Verizon-Vodafone-handelen kan sætte i gang. Der er for eksempel spanske Jazztel og ONO, eller Numericable i Frankrig.

Det er en branche, hvor der allerede er en del aktivitet og opkøbsinteresse, hvilket man senest har set i forbindelse med den mexicanske mobilkonge og rigmand Carlos Slims forsøg på at overtage hollandske Koninklijke KPN.

Det bliver dog kun en mindre del af den gigantiske købesum, der kommer ud at lave bølgedannelser på telekommunikationsmarkedet. Vodafones aktionærer har været igennem en del prøvelser i årenes løb – aktiekursen er kun på det halve af sit niveau ved årtusindskiftet – og koncernen har allerede meddelt, at man vil sende 84 milliarder dollar af salgssummen tilbage til sine aktionærer, og nogle af de resterende penge vil blive investeret i Vodafone selv – i bedre kvalitet, og måske i hurtigere udrulning af 4G-netværk.

Hvad der dog i går aftes vakte mere opmærksomhed i Storbritannien, var oplysningen om, at det britiske skattevæsen ikke kommer til at se en penny af de mange penge. Det skyldes den simple kendsgerning, at Verizon Wireless er ejet gennem et hollandsk holdingselskab.

De første politiske protester er allerede blevet fremsat, og den store handel kan sagtens ende med at sætte flere bølgebevægelser i gang end Vodafone lige har lyst til.

Dagens Gossip