Gilleleje-fiskere på juridisk dybt vand i Højesteret

Skrevet af admin

29/03/2016

Mest læste i dag

Seks år efter at tre fiskere fra Gilleleje sejlede deres kutter ind i et særligt område i Kattegat, bliver der fortsat taget stilling til, om de fiskede ulovligt i området eller ej.

Tirsdag blev sagen indledt for den højeste appelinstans i Danmark, Højesteret.

Det såkaldte område tre i Kattegat er nemlig en juridisk gråzone, hvor det ikke er helt klart, om det er Sverige, Danmark eller EU, der må regulere det.

Den juridiske forvirring dræner erhvervet, siger direktør for Danmarks Fiskeriforening, Niels Wichmann, uden for Højesteret efter hovedforhandlingerne.

- Det bliver sværere og sværere at være fisker. Mange har forladt erhvervet, siger han.

- I dag skal man være lige så meget bogholder og jurist, som man skal være fisker.

Det var også fiskerne, forsvarer Bo Ascanius slog et slag for i retten.

- Det rammer fiskerne på levebrødet, som har fisket i området i hele sit liv.

Mens en af de tre Gilleleje-fiskere har været i branchen i 37 år, var det først i 2009, at Danmark i samarbejde med Sverige valgte at nedlægge totalt forbud mod fiskeri i område tre for at beskytte torsken.

- Sverige og Danmark indgik en aftale om at beskytte torsken, da torskebestanden var på et historisk lavt niveau, siger statsadvokat fra Rigsadvokaten, Mohammad Ahsan.

- Der var behov for at gøre en ekstraordinær indsats.

Men Bo Ascanius mener ikke, at man kan lave særlige nationale regler, da det er EU, der regulerer al fiskeri - også i område tre. Derfor er forbuddet ikke gyldigt, og han ønsker at få sagen indbragt for EU-Domstolen.

Imens juristerne kæmper videre om, hvem der bestemmer over området, fortsætter fiskerne med at pakke deres fiskenet sammen.

- Det er meget sørgeligt, at den her sag skal vare så længe for de stakkels fiskere i Gilleleje, siger Niels Wichmann.

Der falder dom i sagen 5. april.

/ritzau/