Gimi Levakovic undgår at blive udvist af Danmark

Den kroatiske statsborger Gimi Levakovic undgår at blive udvist, siger Højesteret torsdag. Anklagemyndigheden får altså ikke medhold i påstanden i den meget omtalte sag.

Dermed stadfæster landets øverste domstol den afgørelse, som Østre Landsret i oktober sidste år nåede frem til.

Både Ekstra Bladet og TV2 har gjort manden til en kendt person i offentligheden. En dokumentarserie fik titlen "Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie."

- TV2 og Søren Pind er skyld i, at jeg er endt i Højesteret, sagde Levakovic til Ritzau efter retsmødet forleden.

Han henviste til, at justitsministeren straks efter dommen i landsretten havde fastslået, at sagen burde ekspederes videre til Højesteret.

De fem højesteretsdommere er enige om resultatet, oplyser Højesterets præsident ved domsafsigelsen, hvor sagens hovedperson, Gimi Levakovic, ikke selv var til stede.

Resultatet skyldes blandt andet hensynet til den dømtes familie. Manden har to mindreårige børn her i landet. Derudover har han to voksne børn i Danmark.

Ved vurdering af, om udvisning skal ske, skal dommerne tage hensyn til blandt andet Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om retten til et familieliv.

Da sagen begyndte ved Retten i Næstved, blev Levakovic, der blandt andet er blevet kaldt "Sigøjnerbossen", derimod udvist af Danmark til Kroatien, hvor han dog aldrig har boet.

I Højesteret har forsvareren slået på, at folkestemningen ikke må afgøre, om en udenlandsk borger skal få lov til at blive i Danmark eller ej.

Siden han fyldte 18 år, har Gimi Levakovic opnået at blive dømt omkring 20 gange for forskellige former for kriminalitet.

Den aktuelle sag drejer sig blandt andet om besiddelse af et skydevåben og om trusler. Han tog en pistol med til en grillfest i foråret 2015.

I Højesteret har statsadvokat Mohammad Ahsan argumenteret for en udvisning. Levakovic ville i tilfælde af en udvisning kunne få besøg af sine børn i Kroatien, har anklageren blandt andet fremhævet.

På intet tidspunkt i Levakovics kriminelle karriere har anklagemyndigheden tidligere forsøgt at få den kroatiske statsborger udvist. Den skæbne er dog overgået et par familiemedlemmer.

Først i forbindelse med den aktuelle sag blev kravet om udvisning rejst.

/ritzau/

Dagens Gossip