Giv dit barn noget andet end riskiks!

Men Fødevarestyrelsen står fast.

»Vi har valgt det klare budskab for at gøre valget let for forældrene. Det er jo heller ikke en basisfødevare, så det går ikke ud over barnets ernæringsmæssige muligheder, hvis man i øvrigt tilbyder barnet en varieret kost. Derfor har det i vores hoved været relativt nemt at give sådan en anbefaling, da der ikke er nogen modsætning. Så giv dit barn noget andet,« siger Henrik Dammand Nielsen, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, der kan øge risikoen for især hudkræft og lungekræft ved et højt indtag. Advarslen fra Fødevarestyrelsen kommer nu, fordi nye analyser viser, at der er nogle produkter, i særlig grad riskiks og risdrik, som udgør en risiko, fordi de har et relativt højt indhold af uorganisk arsen.

»Da det er i produkter, der overvejende tilbydes børn, så har vi ment, at det var på sin plads at gå ud og sige, at man bør tilbyde sit barn noget andet,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Spørgsmål: Men hvor stor er risikoen egentlig?

»Hvis man ser det over et livslangt forløb, så giver en eksponering for arsen risiko for hudkræft og lungekræft. Det er dog ikke sådan, at man er sikker på at få kræft, når man spiser de her produkter. Men når videnskaben udtaler sig om det her, så beskæftiger den sig med små marginaler og risici, og de, der er med til at risikovurdere ris og arsen, vurderer, at der er en vis forøget risiko for at få de her kræfttyper, hvis man spiser arsenholdige fødevarer igennem et helt liv. Og det er det, som vi forholder os til,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Spørgsmål: Så der er ikke tale om en akut risiko?

»Slet ikke, nej,« understreger han.

Fødevarestyrelsen er i gang med et større kortlægningsprojekt, som fokuserer på andre risprodukter end riskiks og risdrik.

»Vi kigger også på morgenmadsprodukter og andet, der måtte indeholde ris,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Analyserne forventes at være færdige i juli.

Dagens Gossip