Gjerskov: En festdag for regeringen

Nu kan vi endelig komme ud af den skyttegravskrig, der i mange år har hersket i diskussionen om landbrug og miljø. Det siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) efter præsentationen af Natur- og Landbrugskommissionens rapport torsdag.

- For os er det en festdag, som vi har set frem til, siden vi kom i regering - ja, siden vi var i opposition, sagde Gjerskov på et pressemøde, flankeret af miljøminister Ida Auken (SF).

Kommissionen fik i 2012 i opdrag at komme med forslag til, hvordan vi på samme tid får en rigere natur og skaber vækst og arbejdspladser i landbruget. Og dens 44 anbefalinger skaber glæde i regeringen, som ønsker grøn omstilling.

Det gælder ikke mindst anbefalingen om at gøre miljøreguleringen af landbruget mere målrettet og individuel. Den enkelte bedrift skal ikke styres af generelle regler om kvælstof, men efter jordens beskaffenhed og evne til at holde på næringsstoffer.

I husdyrstalden skal det være afgørende, hvad der slipper ud til luften, så landmanden får mere frihed, understregede Gjerskov. Også de omstridte randzoner er i spil i fremtidige forhandlinger.

Rapporten anbefaler at oprette et landsdækkende naturnetværk og en naturfond med både statslige og private penge i, og der er tale om forbilledligt arbejde, som aftvinger respekt, sagde Ida Auken.

Regeringen vil nu straks sætte udredninger i gang om tre af de centrale anbefalinger, tilføjede hun. Der skal blandt andet laves et Danmarks-kort, der viser, hvilke jorder der kan tåle mere kvælstof, og hvilke jorder der bør dyrkes mindre eller tages ud af drift.

- Jeg forventer intern solidaritet i landbruget, så man er villig til at dele fordele og ulemper, sagde Ida Auken.

Begge ministre opfordrer politikere, erhverv og grønne organisationer til at gå fordomsfrit ind i diskussionen. De lægger ud med en åbningskonference i Aarhus den 16. maj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip