Glæde og bekymring hos græsrødder over Paris-tekst

Skrevet af admin

12/12/2015

Dagens topnyheder

Miljøorganisationer glæder sig over, at Frankrigs forslag til en endelig klimaaftale på topmødet i Paris ikke blot har som mål at begrænse klodens temperaturstigning til 2 grader, men også nævner et mål om højst 1,5 grader.

Der mangler bare en klar køreplan for, hvordan man kommer derhen.

Ifølge Greenpeace står verdens lande på tærsklen til at skrive historie, hvis forslaget vedtages lørdag. Det siger klimarådgiver Jens Mattias Clausen.

Samtidig er aftalepapiret sværtet af kompromisser og afstand mellem mål og midler, mener han.

- Over det seneste døgn er teksten ganske bemærkelsesværdigt blevet stærkere. Nu har vi en dybt ambitiøs begrænsning af temperaturstigningerne til 1,5 grader og et langsigtet mål, der meget klart signalerer udfasning af de mest beskidte energiformer, siger Jens Mattias Clausen.

Men de enkelte landes planer er stadig milevidt fra at kunne indfri målene, tilføjer han.

- Det er den afstand, der skal lukkes. Senest om tre år må og skal hele verden samles igen og møde op med bedre planer og bevis for handling.

For Greenpeace er det også et stort minus, at sårbare ulande ikke får tilstrækkelig hjælp til kliimatilpasning.

Ifølge John Nordbo, klimachef i WWF Verdensnaturfonden, bliver Paris-aftalen "det syv-mile-skridt fremad, vi har sukket efter i de internationale klimaforhandlinger".

- Nu mangler vi bare en klar køreplan til at nå målet om 1,5 grader. Det vil også kræve en revision af danske klimamål. For at give en aftale den bedst mulige start må den danske regering fjerne enhver tvivl om de danske klimamål, siger han.

Det nytter ikke, at Danmark som et af de få lande i verden svækker klimaambitionerne, når resten af verden går den modsatte retning, mener Nordbo.

- Danmark må frem i klimafeltet igen, og det kræver nye, stærke klimamål og flere midler til forskning og udvikling. Det har Løkke også lovet, men regeringen har jo gjort det modsatte, siger John Nordbo.

Det er ikke seriøst, hvis regeringen skriver under på en global klimaaftale og så går hjem og fortsætter, som om intet er hændt, siger WWF-chefen.

Alexander Ege, politisk koordinator i Care Danmark, understreger, at Paris-aftalen, som den står nu, ikke redder kloden, men giver håb til verdens fattigste.

- De fattigste lande har længe været skeptiske over for, om de rige lande vil sikre, at der kommer nok penge til klimatilpasning. Aftalen nævner, at der skal være balance i finansieringen mellem klimatilpasning og reduktionsindsats. Men den formår ikke at skabe garantier til verdens fattige lande om den støtte, de har behov for, siger han.

/ritzau/