Glem alt om Final4, Danmark

Sådan sagde direktør i KIF Kolding København, Jens Boesen, i oktober sidste år, umiddelbart efter hans klub havde opsamlet fire stjernespillere fra det konkursramte AG København, der få måneder forinden havde deltaget i Champions Leagues Final4 som det første danske hold nogensinde.

Den tværgeografiske danske topklub er da også klar til at overtage AGKs rolle. KIF er kvalificeret direkte til gruppespillet i Champions League sammen med Aalborg i den kommende sæson, hvortil der er lodtrækning i aften. Begge hold kan dog godt glemme alt om at bide skeer med de store, og de skal være tilfredse, hvis de går videre som et af de fire hold fra gruppen, mener to håndboldeksperter.

- Det har lange udsigter, før vi igen ser et dansk hold i Final4. Der bliver satset betragteligt hos de andre tophold, og Danmark ligger nu i det leje, hvor det er en succes, hvis det bliver til en kvartfinale. Og sådan vil det være nogle år endnu, vurderer Jeppe Haugaard, der er håndboldekspert på TV3 Sport.han bakkes op af ekspertkollega hos TV2, Bent Nyegaard.

- Vi er fuldstændig sat. For mig at se er KIF Kolding København stadig Danmarks bedste bud, men hvis deres indkøb slutter her (med Torsten Laen og Lasse Andersson, red.), er de langt fra toppen af international håndbold, siger Bent Nye-gaard.

Oliemilliarder

I den internationale top er det ikke længere de nationale ligaer i Tyskland og Spanien, der dominerer europæisk herrehåndbold. Tyskland har stadig en stærk top med fem-seks klassehold, men derudover præges billedet af enkeltstående pengestærke klubber som Barcelona, nyrige Paris Saint-Germain og ungarske Veszprem, der hver især totaldominerer deres hjemlige liga.

Med henblik på Champions League opruster disse klubber med den ene klassespiller efter den anden i et kapløb, som de danske klubber slet ikke kan matche.

Bent Nyegaard vurderer, at en klub som KIF bruger omkring 14-15 mio. kr. på sin trup, mens de danske mestre fra Aalborg og konkurrerende klubber som Skjern, Bjerringbro-Silkeborg og Tvis maksimalt bruger 10 mio. kr. på spillere.

- Kiel opererer med en omsætning omkring 70 mio. kr. Barcelona noget af det samme. Og deres trupper koster vel omkring 30 mio. kr., siger Nyegaard og giver dermed en væsentlig forklaring på, hvorfor de danske klubber ikke kan følge med.

Med mindre en rigmand som for eksempel Jesper ’Kasi Nielsen vælger at pumpe sine millioner i håndbold, som det skete indtil for et år siden med AG København. Eller som det sker lige nu i Mikkel Hansens klub Paris Saint-Germain, hvor stenrige arabiske oliemilliarder investeres i den franske klub for at skabe tophold i fodbold og håndbold.

Maks. i kvartfinale

At dansk klubhåndbold på herresiden skal nøjes med at se top 16 som det optimale, bekymrer ikke eksperterne.

- Udgangspunkt for KIF og Aalborg i Champions League må være at gå videre fra puljen, og det er en stor succes, hvis man når kvartfinale. Det er stadig et godt niveau. Der er vel tre-fire hold i Tyskland, der er bedre end toppen af den danske liga. Og så kan du tage Veszprem, Paris og Barcelona med, så der skal held til at nå de otte bedste, siger Jeppe Haugaard.

Også Bent Nyegaard ser ottendedelsfinalen som det realistiske danske mål.

- En kvartfinale er det maksimale. Danmark kommer under ingen omstændigheder i nærheden af Final4, siger han og stiller sig fint tilfreds med det.

- Håndbold er stort i Danmark, og jeg synes, vi kan se frem til spændende sæson. Der er tre-fire bud på en dansk mester. De kan bare ikke konkurrere med på internationalt niveau. Men for os herhjemme er håndbolden inde i en rigtig god udvikling, mener Nyegaard.

Dagens Gossip