Glistrup bad aktiehandler købe løs på sidste handelsdag

Skrevet af admin

19/01/2015

Mest læste i dag

Mandag fortsætter sagen om kursfup med Parken-aktier med afspilning af flere telefonsamtaler mellem daværende Parken-direktør Jørgen Glistrup og aktiehandlere fra FIH Erhvervsbank.

På årets sidste handelsdag i 2007 giver Jørgen Glistrup aktiehandleren grønt lys til at opkøbe mere end halvdelen af dagens omsætning af Parkens aktier. Selskabet har brug for egne aktier til at dække ledende medarbejderes optioner, forklarer han.

"Op til 1200 må I gerne købe løs på de her. Det er jo meget små volumener. Der har jeg heller ikke noget imod at komme over 50 procent.

- Jeg vil være ked af, hvis den lukkede under 1200 i dag. Jeg vil faktisk hellere have den lidt op over 1200. Det er jo årslukningen i dag", siger Jørgen Glistrup til aktiehandleren den 28. december 2007.

Ifølge anklageskriftet i sagen er en del af den påståede kursmanipulation sket ved at købe aktier op til og i lukkeauktionen ved afgivelse af bud højere end kursen på den sidste uafhængige handel.

- Skal jeg forstå det sådan, at du beder aktiehandleren om at afgive et højt bud i lukkeauktionen, spørger senioranklager Jan H. Hansen.

- Nej, det er jo ikke et højt bud, svarer Jørgen Glistrup.

- Årslukkekursen er et af de steder, hvor man sender signaler til markedet. Jeg ved, at dagen før lukkede aktien i 1223. Det ville være et vildledende signal, hvis jeg ikke viste markedet, at jeg var villig til at købe til kurs 1200, siger Jørgen Glistrup blandt andet.

- Havde din besked til FIH noget at gøre med, at du som direktør i et selskab havde en interesse i, at årets lukkekurs blev så høj som muligt, vil senioranklageren vide. Men det afvises af Jørgen Glistrup.

Anklageren gennemgår minutiøst handler med Parken-aktier foretaget af FIH Erhvervsbank dag for dag.

Gennemgangen viser blandt andet, at FIH Erhvervsbank nogle dage står for alle handler i lukkeauktionen - de sidste 10 minutters handel på en dag, der sætter dagens lukkekurs.

Mellem 20. november og 6. december 2007 står FIH Erhvervsbank således for al handel med Parken-aktier i lukkeauktionen på nær to dage.

Jørgen Glistrups forsvarer, Karoly Nemeth, beder retten bemærke, at det ikke er store portioner aktier, der er handlet i lukkeauktionen.

- Det er småhandler, siger han.

Jørgen Glistrup er sammen med tidligere bestyrelsesformand i Parken Flemming Østergaard tiltalt for kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder. Begge nægter sig skyldige.

/ritzau/