Globalt CO2-niveau runder ildevarslende milepæl

Skrevet af admin

07/05/2015

Mest læste i dag

Mængden af CO2 i Jordens atmosfære nåede i marts et niveau på 400 milliontedele (ppm).

Det er første gang i menneskehedens historie, at gennemsnittet for en måned runder det niveau, oplyser forskere tilknyttet den amerikanske regering.

- For første gang, siden vi begyndte at måle kuldioxidniveauet i den globale atmosfære, har det månedlige globale gennemsnit i marts 2015 passeret 400 milliontedele, oplyser USA's Nationale Ocean og Atmosfæriske Administration (NOAA).

CO2 er en drivhusgas, der udledes som biprodukt, når fossile brændsler som for eksempel olie og kul afbrændes.

Allerede i 2012 blev grænsen på 400 ppm nået i Arktis, og i 2013 kunne Hawaii også registrere, at det skarpe hjørne var rundet, og det var ifølge NOAA kun et spørgsmål om tid, før niveauet ville blive nået globalt.

- At nå 400 ppm i et globalt gennemsnit er en iøjnefaldende milepæl, siger Pieter Tans, seniorforsker hos NOAA.

Niveauet er steget med mere end 120 ppm, siden verden blev industrialiseret i slutningen af det 18. århundrede, og halvdelen af det er kommet til siden 1970, oplyser han.

Et højt CO2-niveau i atmosfæren kædes af FN's ledende klimaforskere med stor sikkerhed sammen med den globale opvarmning, da CO2 binder varmepartikler fra Jorden.

Væksten i CO2-mængden i atmosfæren har ellers vist tegn på at være en smule svækket. Det Internationale Energiagentur oplyste tidligere på året, at væksten i den globale udledning af fossile brændsler stagnerede i 2013.

Men eksperter fra NOAA advarer mod at lade sig berolige af det stagnerende niveau, fordi drivhusgasser forbliver i atmosfæren i årevis og indfanger varme fra Jorden.

Marts var også den varmeste måned, der nogensinde er blevet målt på Jorden. Den gennemsnitlige globale temperatur var 0,85 grader celsius over gennemsnittet for det 20. århundrede.

/ritzau/AFP