Glyptotekets grundlægger og Rodin var venner

Skrevet af admin

20/08/2015

Mest læste i dag

Busten ved navn "Manden med den brækkede næse", som 16. juli blev stjålet fra Glyptoteket, er ikke kun mange penge værd, men er også af afgørende betydning og en vigtig brik i museets omfattende samling af Auguste Rodins værker.

Det fortæller Glyptotekets direktør, Flemming Friborg, til Ritzau.

- Glyptoteket har over 30 af Rodins vigtigste værker, da museets grundlægger, Carl Jacobsen, var specielt glad for Rodin, og de blev faktisk også venner, fortæller direktøren.

- Hver gang Carl Jacobsen var i Paris, så besøgte han Rodin, og han købte nærmest hans værker per telegraf, så der findes lange korrespondancer mellem de to.

Det stjålne værk er dog ikke købt af Jacobsen, da det først kom til Glyptoteket i 1919 og Jacobsen døde i 1914 - tre år før Rodins død.

Friborg betegner Rodin som en af de helt store skulptører fra hans tid, hvis ikke den største, og den stjålne buste er et værk, som kunstneren personligt var meget glad for, da han mente, at det var den modellering, han var sluppet bedst fra.

I værket "Manden med den brækkede næse" lykkes det for Rodin at "fange et helt liv og en hel skæbne i ét værk", mener Friborg.

- Han brugte en altmuligmand, Bibi, med brækket næse som model. En rå eksistens, der uden herkomst eller fine papirer befandt sig på det sociale hierarkis bund, men med sit slidte udseende alligevel var en slags hverdagshelt, fortæller han.

Rodin modellerede busten da han var i starten af tyverne, og det er det tidligste værk af kunstneren i Glyptotekets samling.

Tyveriet på Glyptoteket foregik under museets åbningstid.

Her listede tyvene den 25,5 centimeter høje buste ned i en pose og forlod efterfølgende stedet i al stilfærdighed.

Politiet formoder det er et bestilt tyveri, og søger internationalt efter gerningsmændene.

/ritzau/