God eller dårlig integration: Drenge og piger holdes adskilt til svømning

Skrevet af Nils Würtzenfeld

27/04/2016

Mest læste i dag

I et socialt udsatte boligområde i Tingbjerg har en svømmeklub oplevet stor tilslutning fra piger med indvandrerbaggrund, efter man har forsøgt sig med kønsopdelt svømmeundervisning. Det skriver Berlingske.

I svømmeklubben er flere hundrede nydanske piger begyndt til svømning, efter man har besluttet at kønsopdele og afskærmet hallens vinduer.

Initiativet rejser dog stor debat med udgangspunkt i spørgsmålet om, hvorvidt en sådan opdeling er med til at fremme integrationen elle modvirke den.

Hos Hovedstadens Svømmeklub mener man selv, at man har 'fundet opskriften på integration', da man - modsat tidligere - nu oplever en stor svømmetilslutning hos piger med indvandrerbaggrund. 

- Vi er gået fra nul til flere hundrede piger på tre år og er lykkedes med at få skabt et svømmetilbud til en målgruppe, som ellers er svær at få til at svømme på grund af religion, forklarer Lars Sørensen, direktør i Hovedstadens Svømmeklub til Berlingske.

Den succesfulde tilstrømning er blandt andet opnået ved at imødekomme en række kulturelle og religiøse krav fra pigerne og deres forældre. Udover kønsopdelingen og de tilslørede vinduespartier, er klubben også gået med til at købe såkaldte burkinier til de piger, der ønsker at tage uddannelsen som svømmetræner, hvor kønsopdeling ikke kan imødekommes.

Initiativet har betydet, at hele 246 nydanske piger i alderen fem-12 år siden projektets har valgt at starte til svømning i Tingbjerg.

Deler vandene

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Carl Christian Ebbesen (DF), er dog ikke begejstret for initiativet og mener, at det sker på bekostning af ligestilling, frisind og andre danske værdier.

- Det er helt vanvittigt at efterkomme de her krav. Der er desperat mangel på svømmehaller, og så skal vi altså ikke lukke dem ned ved at putte sorte gardiner for vinduerne og sige 'kun for piger' for at imødekomme nogle religiøse fanatikeres ønsker, siger han til Berlingske og fastslår

- Det her er ikke og bliver ikke min politik.

Carl Christian Ebbesen mener heller ikke, at problematikken bliver opvejet af den positive kendsgerning, at de mange piger nu får en masse motion til forskel for tidligere.

- Jeg ville angribe problemet et helt andet sted. Vi skal gå til de her forældre via vores integrationspolitik og forklare dem, at her kan de ikke få opfyldt særkrav. De skal sende deres piger til idræt og andre aktiviteter som alle andre danskere. Hver gang, vi efterkommer alle de her krav, nedbryder vi det samfund, vi ellers har kæmpet for, fastslår Carl Christian Ebbesen.

Hos Hovedstadens Svømmeklub ser Lars Sørensen dog kønsopdelingen som en præmis for, at nydanske piger kommer af sted til svømning og mener, at pigernes deltagelse styrker integrationen.

- Mange af pigerne ville ikke få et svømmetilbud af deres familier, hvis ikke vi kønsopdelte. Lige nu kommer pigerne ud og møder rollemodeller fra deres eget boligområde, som står på svømmekanten iklædt klubtrøjer som trænere. Samtidig lærer de at svømme, og det er der både sikkerhed, motion og velvære i, forklarer han og fastslår: 

- I Hovedstadens Svømmeklub synes vi ikke, at det er en pris. Det er bare et vilkår, ligesom at nogen skal svømme på en 50 meter lang bane, mens andre skal svømme på en 25 meter lang bane. Vi er landets næststørste idrætsforening, og derfor synes vi, at det er vores forpligtelse at tilbyde noget nuanceret svømmeundervisning, siger Lars Sørensen.

I Folkeoplysningsudvalget er Rikke Lauritzen (Enh.) enig med Lars Sørensen. Hun har ikke tænkt sig af følge Carl Christian Ebbesen anbefaling om ikke at støtte lignende projekter fremover.

- For mig er det vigtigste, at vi får børn fra alle baggrunde ind i foreningslivet, så de bliver en del af den demokratiske dannelsesproces, som det at være medlem af en forening er, forklarer hun og roser Hovedstadens Svømmeklub.

- Det er vildt fedt, at så mange børn er begyndt til svømning i Tingbjerg, for det viser, at det virker, når vi sætter udviklingspengene af. Derfor vil jeg ønske HSK tillykke med succesen. Jeg er stolt af, at jeg har været med til at give de penge, fastslå Rikke Lauritzen.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: