God grund til kommunal frygt for nulvækst

Regeringen vil lade forbruget i det offentlige vokse med 0,6 procent årligt frem mod 2020, men bremser man væksten, vil det ifølge en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd koste 16.000 job i landets 98 kommuner - sammenlignet med regeringens nuværende forventninger.

Ifølge professor ved Statskundskab på Syddansk Universitet, Poul Erik Mouritzen, vil kommunal nulvækst ramme meget skævt.

»Særligt de kommuner, der er hårdt pressede, vil stå i en situation, hvor det bliver meget svært at få enderne til at hænge sammen,« siger han.

Fordi kommunerne står for halvdelen af de offentlige serviceudgifter, risikerer de ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd at skulle finde besparelser på mere end ti milliarder kroner frem mod 2020, hvis politikerne beslutter at indføre offentlig nulvækst.

»Hvis man kigger på udgifterne i kommunerne, så opstår problemerne, hvis en kommune eksempelvis oplever en tilvækst af én gruppe borgere, mens der ikke bliver færre af en anden gruppe borgere,« siger Poul Erik Mouritzen.

»Så er spørgsmålet, hvor kommunen skal skaffe pengene. Enten må man ud og spare på de områder, hvor man mener, det er realistisk. Alternativet er, at man hæver skatterne, men det kan man kun med tilladelse fra regeringen,« påpeger han.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil nulvækst i det offentlige for eksempel betyde, at Aarhus Kommune skal spare 628 millioner kroner frem mod 2020. Her får tankerne om nulvækst panderynker frem hos borgmester Jacob Bundsgaard (S).

»Det ville være katastrofalt for Aarhus Kommune. Som borger vil man opleve, at der vil være færre pædagoger i daginstitutionerne, der ville være flere børn i folkeskoleklasserne og der vil gå længere tid mellem, at hjemmeplejen kigger forbi byens ældre borgere,« siger borgmesteren.

I foråret 2013 besluttede regeringen at sænke det samlede offentlige forbrug til et gennemsnit på 0,6 procent om året frem mod 2020.

»For Aarhus kommune er det en meget stor udfordring selv at følge med regeringens nye krav en maksimal vækst på 0,6 procent. Vi ved, at vi skal lave flere effektiviseringer, hvis vi skal følge med og levere samme serviceniveau, som vi har i dag,« siger Jacob Bundsgaard.

I Venstre har man længe ønsket nulvækst i kommunerne, og ifølge kommunalordfører Jacob Jensen (V) er det forfejlet at tro, at nulvækst nødvendigvis fører til forringet service i kommunerne.

»Hvis man tror nulvækst vil forringe den nuværende service, er det jo ud fra en forudsætning om, at man gør tingene præcis på den måde, man altid har gjort. Hvis vi ser på folkeskolen, kan vi se, at en ny reform, som vi blandt andet var med til at vedtage, løfter kvaliteten af folkeskolen, uden at det går ud over kvaliteten. Det samme kan lade sig gøre i kommunerne,« siger Jacob Jensen og uddyber:

»Det handler om, at kommunerne skal bruge deres penge bedre. Man kan godt lave tingene anderledes og levere en bedre service, uden at det koster flere penge. Vi står fast på nulvækst i det offentlige og vil gennemføre det, når vi kommer i regering,« fastslår han.

Dagens Gossip