God nyhed: Nu kan du bruge rå og friske æg i din mad

Skrevet af Holger Madsen

07/10/2013
I årevis er vi blevet advaret mod at spise rå æg. Men det er slut nu, oplyser Fødevarestyrelsen. Risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg er nemlig nu meget lille, viser en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen har derfor ikke længere grundlag for at fraråde forbrugerne at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til blandt andet desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Læs også: Skal man opbevare æg på køl? - Forbrugerne bør dog stadig bruge pasteuriserede æg, hvis de vil være på den sikre side og laver mad til eksemplevis børn, syge eller gamle. Æg er nemlig et biologisk materiale, så der er aldrig 100 procent garanti for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget, indskærper Fødevarestyrelsen. Fødevarevirksomheder skal forsat varmebehandle æg til mindst 75 grader eller bruge pasteuriserede æg. Her har forbrugerne nemlig ikke mulighed for selv at vælge, om de ønsker at spise retter med rå eller pasteuriserede æg. Den meget fine status for salmonella i danske æg skyldes, at fjerkræerhvervet i mange år har arbejdet målrettet på at fjerne salmonella fra produktionen af konsumæg. Det arbejde blev anerkendt i EU, da Danmark den 1. juli 2012 fik særstatus for salmonella i konsumæg. Med særstatus kan Danmark også stille krav om, at udenlandske æg ikke må indeholde salmonella. Tilmeld dig Dagens Sundhed på Facebook - for alle os, der ønsker et sundere liv I samarbejde med branchen er det danske prøveprogram fra oktober 2013 strammet yderligere, og det betyder, at danske æg er underlagt Europas skrappeste salmonellakontrol. Bruger du rå æg i din mad - eller er du mere forsigtig og anvender pasteuriserede æg?

Mest læste i dag

I årevis er vi blevet advaret mod at spise rå æg. Men det er slut nu, oplyser Fødevarestyrelsen.

Risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg er nemlig nu meget lille, viser en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har derfor ikke længere grundlag for at fraråde forbrugerne at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til blandt andet desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.

Læs også: Skal man opbevare æg på køl?

- Forbrugerne bør dog stadig bruge pasteuriserede æg, hvis de vil være på den sikre side og laver mad til eksemplevis børn, syge eller gamle. Æg er nemlig et biologisk materiale, så der er aldrig 100 procent garanti for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget, indskærper Fødevarestyrelsen.

Fødevarevirksomheder skal forsat varmebehandle æg til mindst 75 grader eller bruge pasteuriserede æg. Her har forbrugerne nemlig ikke mulighed for selv at vælge, om de ønsker at spise retter med rå eller pasteuriserede æg.

Den meget fine status for salmonella i danske æg skyldes, at fjerkræerhvervet i mange år har arbejdet målrettet på at fjerne salmonella fra produktionen af konsumæg.

Det arbejde blev anerkendt i EU, da Danmark den 1. juli 2012 fik særstatus for salmonella i konsumæg.

Med særstatus kan Danmark også stille krav om, at udenlandske æg ikke må indeholde salmonella.

Tilmeld dig Dagens Sundhed på Facebook - for alle os, der ønsker et sundere liv

I samarbejde med branchen er det danske prøveprogram fra oktober 2013 strammet yderligere, og det betyder, at danske æg er underlagt Europas skrappeste salmonellakontrol.

Bruger du rå æg i din mad - eller er du mere forsigtig og anvender pasteuriserede æg?