Gode råd: Sådan kommer du sikkert gennem blå mandag

Skrevet af Elo Christoffersen

28/04/2013

Mest læste i dag

Det kan være fristende at tage store kontantbeløb eller den spritnye iPhone med i lommen, når der skal holdes blå mandag.

Men på denne dag er det ikke kun butikkerne, der håber på at få en bid af de penge, som brænder i konfirmandernes lommer.

- Mange ved jo, at konfirmanderne har penge på lommen, og at nogle af dem måske drikker lidt på denne dag, fortæller formand for Det Kriminalpræventive Råd, Linda Nielsen til Ritzau.

- Og nogle af disse mennesker har måske skumle hensigter, fordi de ser de unge som lette ofre, fortæller hun.

Derfor giver både hun, politikredsene og konfirmationshjemmesider i disse dage gode råd til konfirmander, som skal ud at shoppe eller i forlystelsesparker de kommende mandage.

- De unge mennesker skal huske deres sunde fornuft. Der har jo været forskellige situationer, hvor de er blevet frarøvet deres penge og mobiltelefoner, advarer Linda Nielsen.

Hun opfordrer til at forældre og andre voksne hjælper til med at skabe tryghed på de blå mandage.

- Men man skal ikke stå på nakken af de unge. Det er der ingen der gider. De voksne kan hygge sig på en café, hvor de unge så kan aflevere deres indkøb eller deres kontanter, så de ikke frister andre, forklarer hun.

- Forældrene skal huske at lade de unge have det skægt. Og de unge skal huske at bevæge sig omkring i fællesskab og ikke alene, så kan rigtig mange uheldige episoder undgås, fortæller Linda Nielsen.

Blandt de gode råd er, at konfirmanderne kun skal tage de kontanter med, som de skal bruge og lade konfirmationsgaver som smykker og elektronik blive hjemme.

Desuden advarer politiet imod folk, som forsøger at sælge stjålne varer eller prøver at provokere de unge til en konfrontation.

/ritzau/