Gode råd: Sådan kommer du sikkert gennem grill-sæsonen

Varmen varsler sommerens komme, og samtidig forvandles danskerne til et udendørsfolk. Tilbudsaviserne bugner af gode tilbud på grill og madvarer. Det betyder, at grillsæsonen for alvor er ved at komme i gang. Men vi skal være påpasselige, når vi tænder op og omgås grillen – det kan give alvorlige forbrændinger. Specielt børn er udsatte for at få forbrændinger.

- Vi modtager de værste tilfælde af brandsårspatienter. Her snakker vi altså situationer, der handler om liv og død. Det handler om at få den rigtige behandling hurtigst muligt, og den kan vi give her på Rigshospitalet, fortæller overlæge Bjarne Alsbjørn, Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling.

Tendensen er, at danskernes interesse for at grille desværre udmønter sig i alvorlige ulykker, der kræver behandling på Rigshospitalet.

- Årligt modtager vi omkring 15-20 patienter, der har fået alvorlige forbrændinger i forbindelse med grill. Specielt ved optænding af grillen sker der mange skader, så her er der en speciel grund til at være yderst påpasselig. Alle tændvæsker agerer højeksplosivt, når de står i solen, og luften er varm.

- Sprit på en grill kan give en tre meter lang stikflamme. En gylden regel er helt at undgå tændvæske og i stedet tænde grillen op i god tid med briketter. Og så er det obligatorisk tilbehør at have en spand med koldt vand stående ved siden af grillen, siger Bjarne Alsbjørn.

Ved Beredskabsforbundet har kommunikationschef Mads Jakobsen yderligere en række gode råd til at grille i naturen:

- Vi må på det kraftigste advare folk mod at nedgrave engangsgrill ude i naturen, specielt ikke på stranden, hvor folk kan gå med bare fødder. Samtidig bliver sandet under grillen ekstrem varmt, selvom grillen fjernes. Andre personer og dyr kan nemlig træde ned i disse varmefælder, og dermed få alvorlige skader på fødderne. Grillstedet skal derfor køles ned med vand, eller der skal findes et andet underlag, der selvfølgelig ikke kan antændes, at grille på.

Beredskabsforbundets Sikre Råd

Der er mange muligheder for få tændt hurtigt op i grillen, men det skal gøres med omtanke. Beredskabsforbundet har følgende anbefalinger, når man skal tænde op i grillen:

1. Stil aldrig grillen på brændbart underlag. Stil grillen på hårdt og jævnt underlag.

2. Stil IKKE grillen indendørs. Det kan give kulilteforgiftning. Grillen skal placeres i det fri, så varmen og os frit kan stige op.

3. Masser af vand. Hav en spand vand stående eller haveslangen liggende inden for rækkevidde.

4. Undgå løsthængende tøj, som nemt kan antændes.

5. Anvend briketter eller sprittabletter til optænding. Brug ALDRIG sprit, benzin, dieselolie eller lignende til at tænde grillen med. Det kan give en eksplosionsagtig ild.

6. Brug en pejsetændstik og hold den hen til briketterne. Risikoen for at brænde fingrene øges ved brug af en lighter eller af en almindelig tændstik.

7. Hvis briketterne er ved at gå ud, så må der ikke hældes mere tændvæske på. Briketterne skal være kølet helt af, før der kan optændes på ny.

8. Den tændte grill skal være under konstant opsyn. Lad ikke børn nærme sig grillen.

9. Undgå at efterlade gløder eller varmt sand, hvis du griller eller anvender engangsgrill på stranden. Det kan give svære forbrændinger.

10: Hæld brugte briketter/kul i en metalspand med vand og vent 48 timer med at smide dem ud.

Dagens Gossip