Gode tider: 700 kroner mere til familien

De samlede prisstigningerne på mad, tøj, husleje og andre fornødenheder stiger historisk langsomt i øjeblikket, og det er med til at give danskerne flere penge mellem hænderne.

Ifølge et regnestykke fra Danske Bank betyder den rekordlave inflation sammen med skattelettelser og lønstigningstakten i det private på 1,4 procent, at en typisk dansk familie har fået 700 kroner mere om måneden.

Også cheføkonom Lone Kjærgaard, Arbejdernes Landsbank, understreger, at det gør en stor forskel for danskernes økonomi, om inflation er høj eller lav.

- Umiddelbart lyder det måske ikke til at gøre den helt store forskel, om inflationen er 0,4 procent eller to procent. Men betydningen bliver til at tage og føle på, hvis det er noget, der står på i en længere årrække.

Efter fem år med en inflation på 0,4 procent vil priserne være steget to procent, mens priserne vil være steget 10 procent efter fem år med en inflation på to procent, skriver hun i en kommentar.

Timingen er ekstra god i øjeblikket, hvor lønstigningstakten ikke forgylder husholdningsbudgetterne, siger Lone Kjærgaard.

Lønstigningerne i det offentlige lå på 0,2-0,5 procent i andet kvartal.

- Samlet set betyder det, at ansatte i det offentlige ikke har kunnet bevare købekraften af deres indkomster - til trods for de lave prisstigninger.

- Ansatte i det private har som følge af større lønstigninger i 2. kvartal og de meget lave forbrugerprisstigninger til gengæld været i stand til at forøge købekraften af deres løn, tilføjer hun.

Den lave inflation er samtidig godt nyt for boligejere med flekslån, siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit. For en lav inflation er med til at holde renten i ro.

- Ser vi fremad, er der ikke meget, som tyder på, at vi skal have stigende inflation. Dermed er det også overvejende sandsynligt, at der vil gå ganske lang tid før, at Den Europæiske Centralbank vil overveje at forhøje renten.

- Det er nemlig ikke kun i Danmark, men også i alle de andre europæiske lande, at der aktuelt er lav inflation, skriver hun.

Inflationen var i august 0,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste niveau, siden Danmarks Statistik begyndte at lave opgørelsen på månedsbasis i 1967.

Ifølge Danske Bank ser inflationen ud til at lande på historisk lave 0,7 procent i år.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip