Godhavnsdrenge kæmper videre i landsretten

Skrevet af admin

06/05/2015

Mest læste i dag

Kampen for retfærdighed er tilsyneladende ikke slut for de tidligere børnehjemsdrenge, der boede på skole- og børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland i 1960'erne.

Foreningen Godhavndrengenes talsmand, Poul-Erik Rasmussen, har sammen med sin advokat, Bjørn Elmquist, valgt at anke en dom fra Københavns Byret til Østre Landsret.

Byretten slog i april fast, at en sag om mishandling på Godhavn er forældet.

- Hvis vi giver op nu, så har vi tabt alt det, vi har kæmpet for i ti år, siger Poul-Erik Rasmussen til Ritzau.

- Vi håber stadig på, at man kan være så menneskelig i retten, at vi får en undskyldning, og at sagen ikke bliver erklæret forældet igen. Men vi har ikke store ambitioner om at vinde, for vi tror ikke ret meget på samfundet, siger han.

Poul-Erik Rasmussen anlagde sagen, fordi han vil have staten til at erkende, at han og andre drenge på børnehjemmet i 1960'erne var ofre for en række overgreb.

Blandt andet ønsker han rettens vurdering af, om den behandling, han blev udsat for, svarer til tortur eller en anden form for grusomme eller nedværdigende overgreb.

Eksempelvis blev Poul-Erik Rasmussen medicineret med lsd på forsøgsbasis under sit ophold på drengehjemmet, fremgår det af ankestævningen.

- Vi har vurderet, at den bevisbyrde, som byretten sagde, vi ikke løftede, for at der ikke var indtrådt forældelse, den kan vi løfte i landsretten, siger advokat Bjørn Elmquist til Ritzau.

Uanset om sagen er forældet, og Poul-Erik Rasmussen derfor ikke kan få erstatning, har han en principiel interesse i at få retten til at afgøre, om han har været udsat for mishandling, lyder det.

Advokaten lægger vægt på, at staten har haft kontrol med de arkiver, hvor oplysningerne i sagen er. Og at Poul-Erik Rasmussen ikke har haft adgang til arkiverne.

Desuden henviser Bjørn Elmquist blandt andet til FN's torturkonvention.

- I 1987 trådte FN-konventionen mod tortur i kraft, og dens artikel 14 siger, at krav om tortur ikke kan forældes. Den lov betyder, at gamle, forældede krav kommer til live igen, siger han.

Det er håbet, at ankesagen delvist kan finansieres gennem en indsamling, som de tidligere børnehjemsdrenge sætter i gang.

Poul-Erik Rasmussen havde i udgangspunktet stillet sig tilfreds med en undskyldning fra statens side, men da han ikke fik det, valgte han at gå rettens vej med kravet om en erstatning på 10.001 kroner.

Men ifølge byretten har erstatningskravet været forældet i 45 år.

/ritzau/