Godstog med bildele skaber polsk-kinesisk alliance

En ceremoni på en togstation i Polens hovedstad, Warszawa, indledte mandag et nyt handelssamarbejde mellem Polen og Kina.

For første gang ankom et godstog fra Kina til Polen, og det kan ifølge kinesiske og polske ledere betyde, at Polen i fremtiden bliver Kinas port til Europa.

- Vi er blevet enige om at opgradere vores relationer mellem Kina og Polen til et omfattende strategisk partnerskab, siger Xi Jinping, Kinas præsident, på en konference med Polens præsident, Andrzej Duda.

Toget, der var fyldt med bildele og kinesisk elektronik, er det første af mange kommende togleverancer mellem de to lande.

For selv om Kina har en stor eksport til søs, så er det langt hurtigere at bringe varer frem via den russiske jernbane til Polen i hjertet af Europa.

Togturen fra Kina til Polen tager mellem 11 og 14 dage, mens søvejen tager mindst dobbelt så lang tid. Samtidig er det langt dyrere at fragte varer via fly.

- Jeg er overbevist om, at Polen kan spille en stor rolle i at facilitere forbindelsen mellem Kina og Europa. Det vil bringe håndgribelige, reelle fordele for begge nationer, siger Xi Jinping.

Det kinesiske besøg er et politisk skulderklap til Polen, og den polske præsident lagde heller ikke skjul på, at han har store forventninger til samarbejdet.

- Jeg håber, at Polen vil blive en port til Europa for Kina, sagde præsident Duda.

Polen er særligt opsat på at finde eksportmarkeder inden for landbrugsvarer, da naboen Rusland har suspenderet alt fødevarehandel med EU som følge af konflikten med Ukraine.

Efter besøget i Warszawa skal Kinas præsident på besøg i Serbien, der også kan komme til at spille en rolle i Kinas planer om en ny handelsvej for at øge handlen med Europa, Asien og Afrika.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip