Godt nyt: Færre dør af hjertesygdomme

Siden 1980 har Danmark oplevet det største fald i dødeligheden af hjerte-kar-sygdomme i Europa. Det viser forskning, som onsdag offentliggøres i European Heart Journal.

Rekorden gælder både kvinder og mænd.

Fra 1980 til 2009 er der sket et fald i hjertedødsfaldene på henholdsvis 72 procent for mænd og 70 procent for kvinder i Danmark, når der tages højde for aldersudviklingen i befolkningen.

I samme periode har Europa oplevet en halvering.

Hjerteforeningens forskningschef, Gorm Jensen, kalder faldet i hjertedødeligheden for et af de største fremskridt i de seneste 30 år.

- Det er en kombination af lidt færre nye tilfælde og en markant bedre overlevelse hos mennesker, der får en blodprop i hjertet, der gør, at den samlede dødelighed er blevet fantastisk reduceret, siger Gorm Jensen, forskningschef ved Hjerteforeningen.

Hvis tallene skal forbedres yderligere, skal udviklingen i behandlingen på området fortsætte på samme måde som i dag.

- Der er stadig behandlinger, som kunne gøres bedre - for eksempel når det gælder hjertesvigt. Der er forbedringer hele vejen rundt i behandlingssystemet, siger Gorm Jensen.

Men samtidig skal der ske et yderligere fald i antallet af hjertetilfælde. Og her er det Hjerteforeningens gamle mærkesager, der kommer i spil.

- Vi skal have tobakken helt udryddet i Danmark, vi skal have mindsket saltindholdet i kosten, og så skal vi have folk ud og motionere noget mere på gader og stræder. Det lyder kedeligt, men det er det, der virker, siger han.

Bag undersøgelsen står et hold forskere fra universitetet i Oxford samt den britiske og australske hjerteforening.

Undersøgelsen viser, at næsten alle EU-lande har oplevet et markant fald i antallet af dødfald på grund af hjerte-kar-sygdomme. Det gælder også blandt de yngre borgere på trods af stigninger i fedme og diabetes i den samme periode.

Hjerteforeningen oplyser dog, at hjerte-kar-sygdomme er i eksplosiv udvikling i Østasien, Sydamerika og Afrika.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip