Godt nyt: Langt flere børn overlever

Stadig flere børn overlever deres første fem år i denne verden. Mens 12,6 millioner børn under fem år døde i 1990, gjaldt det 6,6 millioner børn i 2012, viser nye tal fra Unicef.

Det betyder, at der dagligt er 17.000 flere børn, som overlever i forhold til for 22 år siden. Og specielt de seneste otte år er det gået stærkt, oplyser generalsekretær i Unicef Danmark, Steen M. Andersen.

- Vi får i ny og næ at vide, at hjælpen ikke nytter. Men her ser vi, at det virkelig er muligt at gøre en indsats for de mest udsatte børn i verden, siger Steen M. Andersen til Ritzau.

Det er især adgang til rent vand og ordentlig hygiejne, der har båret frugt mod smitsomme sygdomme som diarré. Fra 2000-2012 faldt antallet af dødsfald forårsaget af diarré blandt små børn med over 50 procent - fra 1,3 millioner til 0,6 millioner.

Næsten halvdelen af de 6,6 millioner børn, der mistede livet i 2012, døde inden for den første måned af deres liv. Én million af dem døde den dag, de blev født.

- Der er stadig 17.000 børn, der dør af noget, som de ikke ville dø af, hvis de boede her i landet. Den helt store udfordring er de nul til etårige, altså spædbørnsdødeligheden, hvor der stadig er plads til forbedring, fortæller generalsekretæren.

Syv af verdens fattigste lande har allerede nået FN's 2015-mål om at reducere børnedødeligheden med to tredjedele. Det gælder blandt andre Bangladesh, som har reduceret børnedødeligheden med 72 procent siden 1990.

De foreløbige tal for i år tyder på, at den glædelige udvikling fortsætter.

- Vi ligger på nuværende tidspunkt cirka en halv million lavere end på samme tidspunkt sidste år, og fortsætter udviklingen, så vil det være fantastisk, siger Steen M. Andersen.

Trods de store fremskridt vurderer Unicef dog, at det bliver svært at nå FN's 2015-mål. Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deler den bekymring.

- Der er stadig alt for mange børn under fem år og især spædbørn, der dør.

- Derfor er det afgørende, at vi fastholder fokus på pigers og kvinders rettigheder, og på, at verden når 2015-målet om at reducere børnedødeligheden, siger Christian Friis Bach i en kommentar til de nye tal fra FN's børneorganisation.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip