Godt nyt til de gnavne: Glade lever ikke længere

Tristhed rammer helbredet. Glæde forebygger sygdom. Optimister lever længere.

I årevis er vi blevet tudet ørerne fulde af de mange helbredsmæssige fordele ved et godt humør.

Men er man trist, kan man faktisk surmule med god samvittighed, for der er intet, der tyder på, at glæde giver et længere liv - eller at ulykke forkorter det, skriver Kristeligt Dagblad.

Det konkluderer et britisk forskerhold på baggrund af en undersøgelse blandt en million britiske, midaldrende kvinder, som er blevet fulgt af forskerne i ti år.

Undersøgelsen, "The Million Women Study", kan betragtes som "godt nyt for de gnavne", siger Richard Peto, medforfatter til undersøgelsen og professor i medicinsk statistik og epidemiologi ved Oxfords universitet.

- Påstanden om, at ulykke er en vigtig årsag til dødelighed, er ren nonsens, siger han ifølge den britiske avis The Guardian.

Tidligere undersøgelser har forvekslet årsag og virkning, mener forskerne.

Det forholder sig snarere sådan, at et dårligt helbred kan gøre folk ulykkelige og forkorte livet.

Resultatet er offentliggjort i det ansete tidsskrift The Lancet, som roser forskernes metode.

Forskernes konklusion er vigtig, fordi den underminerer en udbredt myte, som piner mennesker.

Det mener Svend Brinkmann, professor i almenpsykologi ved Aalborg Universitet og forfatter til bogen "Stå fast - Et opgør med tidens udviklingstvang".

Selv om statistiske undersøgelser aldrig kan fortælle hele sandheden om et menneske, kan den britiske undersøgelse med rette bruges som folkeoplysning, mener han.

- Undersøgelser som denne kan fratage folk en smule skyld, når de går og tror, at de er ansvarlige for deres egen sygdom, fordi de har været negative eller gnavne, siger han til Kristeligt Dagblad.

Forskerne fulgte blandt andet 700.000 kvinder med en gennemsnitsalder på 59 år, hvoraf 30.000 døde i løbet af ti år.

Efter at have taget højde for livsstils- og helbredsmæssige forskelle kunne forskerne konkludere, at dødsraten var den samme blandt dem, der betegnede sig selv som ulykkelige, og dem, der generelt betragtede sig som lykkelige.

Om resultaterne i den britiske undersøgelse også gælder for mænd, fremgår ikke.

/ritzau/

Dagens Gossip