Godt råd: Billigere at købe en større studie-lejlighed

Inden udgangen af juli får mange tusinde unge svaret på, om de er blevet optaget på deres drømmestudie.

Og som vi fortalte i går, så ser antallet af ansøgninger til videregående uddannelser ud til at blive det højeste nogensinde.

Men det betyder samtidig kamp om studieboligerne - især i de større byer som København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Med lange ventelister på studiebyernes kollegier, kan det derfor i stedetvære fristende at købe en lille lejlighed.

Her opfordrer formanden for Danske BOLIGadvokater, Jan Schøtt-Petersen, imidlertid de unge til at tænke længere frem i tiden, når de køber bolig.

- Som boligmarkedet ser ud i øjeblikket, kan man ikke forvente, at prisen på ens bolig stiger markant i løbet af de 3-5 år, en uddannelse typisk tager. Samtidig er det dyrt at sælge sin lejlighed. Alene salær og omkostninger til en ejendomsmægler kan hurtigt løbe op i 70.000 kroner.

- Vil man spare penge på længere sigt, er det derfor en god idé at købe større fra starten, så der både er plads til kæreste og børn, siger han.

Det er imidlertid ikke kun størrelsen af lejligheden, men også retningslinjer for fortrydelse, fejl og mangler med mere de unge skal være opmærksomme på, når de køber lejlighed.

- Mange unge tror, at det at købe en lejlighed sker på samme vilkår som køb af en bil eller et dyrt HIFI-anlæg. Men sådan er det ikke. Man kan ikke fortryde på samme måde som med varer købt i en butik eller på nettet. Mange fejl, mangler og ulovligheder – eksempelvis vedr. el- og VVS - kan derfor være svære at holde sælger ansvarlig for, hvis man ikke har forholdt sig til det i tide og evt. har fået indføjet de nødvendige forbehold i købsaftalen.

- 
Når først købsaftalen er underskrevet, koster det 1 % af købssummen at fortryde. Og man køber dét, der er beskrevet i købsaftalen, medmindre man har fået indført et advokatforbehold i købsaftalen. Det giver nemlig BOLIGadvokaten mulighed for at sikre, at alt er i orden, før man hænger på købet, forklarer Jan Schøtt-Petersen.


Dagens Gossip