Godt råd: Lad tændvæsken stå til sankthans

Sådan lyder et af rådene fra Beredskabsstyrelsen, der år efter år på sankthansaften får meldinger om personer, der pøser tændvæske på bålet og kommer alvorligt til skade.

Og tendensen er særlig tydelig, når det regner eller har regnet forud for hekseafbrændingen - præcis som i år.

»Vi oplever, at folk hælder rigtig meget tændvæske på bålet, især når det er vådt og svært at tænde. Det har desværre ofte uheldige konsekvenser,« siger Beredskabsstyrelsens kampagnemedarbejder, Pil Storm Giersing.

»I stedet bør man bygge en kerne inde i bålet. Selv om det yderste brænde er vådt, så vil det inderste brænde være tørt, medmindre der kommer et skybrud som for to år siden. Kernen kan opbygges af aviser, papir, tændbriketter eller tørt kvas, og det er den, der skal tændes,« forklarer hun.

Ved store bål opfordres der desuden til, at man bruger en ukrudtsbrænder for at skabe en afstand mellem bålet og personen, der tænder.

Sankthansaften har i de foregående år været en travl aften for Beredskabsstyrelsen,

»På en almindelig aften og nat får vi i gennemsnit 40 meldinger om brand. Sankthansaften 2012 var der 52, så det var ikke så voldsomt. Men set over en årrække har der været tale om en markant stigning. Det skal med, at mange selv formår at slukke brandene,« oplyser Pil Storm Giersing.

Ifølge vagtchef Olaf Mathiassen fra DMI betyder de seneste dages regnvejr - blandt andet med lokale skybrud - at bålene rundt omkring i landet vil være våde og dermed svære at tænde. Vejret bliver dog »ganske pænt«.

»Vejret bliver bedre i løbet af søndagen, og selve sankthansaften ser ud til at blive tør og ret klar. Der er en lille risiko for lokale byger, men så skal man være meget uheldig. Det bliver dog noget køligt. Temperaturen falder i løbet af sankthansaften til en 13-15 grader,« siger meteorologen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip