Godt vejr på Sydpolen: Polarturister og forskere reddes

Vejret på Sydpolen ud for den franske base Dumont d'Urville er nu så godt, at et redningshold i helikopter kan indlede arbejdet med hente passagererne på et videnskabeligt ekspeditionsskib, der sidder fast i isen, i sikkerhed.

Det oplyser de australske søfartsmyndigheder, som leder aktionen for skibet Akademik Sjokalskij, der sejler under russisk flag og har 74 passager og besætningsmedlemmer om bord.

Stærk vind og regn onsdag morgen forhindrede helikopteren i at nå frem til skibet, der har siddet fast 100 sømil øst for den franske base Dumont d'Urville siden 24. december.

Tre isbrydere har også måttet opgive at nå frem til skibet på grund af dårlige forhold.

Helikopteren, der bruges til redningsaktionen, er om bord på den kinesiske isbryder Xue Long. Den skal evakuere de 52 passagerer, mens de 22 besætningsmedlemmer må blive på skibet.

Fra den kinesiske isbryder vil passagerne blive transporteret videre til den australske isbryder Aurora Australis, som tidligere uden held har forsøgt at nå frem til Akademik Sjokalskij.

Passagerne, der både består af forskere og turister, har sejlet i sporet af den australske geolog og ekspeditionsleder Sir Douglas Mawsons rute.

Videnskabsfolkene på det russiske skib har også udført nogle af de samme undersøgelser, som Mawsons gruppe udførte på Australiens Antarktiske Ekspedition fra 1911 til 1914. Håbet er at samle materiale, der kan bruges i klimaforskning.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip