Gør bilen klar til sol og varme

Forårsrengøring er ikke kun noget, der foregår i ens hjem. Efter en kold vinter med masser af sne og salt på vejene, bør du også forårsrengøre din bil. På den måde mindsker du risikoen for rust, fejl og mangler – og får gjort bilen klar til foråret.

Sådan lyder anbefalingen fra landets største bilsynscenter Applus Bilsyn, der hvert år syner godt 500.000 biler og ved alt om, hvordan bilerne holder længst.

Udskift gammel bremsevæske

- Det er vigtigt at få udskiftet olier, bremsevæsker og vandet på bilen, fordi svingende temperaturer ofte reducerer flydende væskers egenskaber. Gammel olie og bremsevæske kan desuden medføre, at bilens motor hakker, og at bremserne ikke fungerer effektivt, siger Per V. Rasmussen, administrerende direktør hos Applus Bilsyn.

Hold øje med kondensvand

Biler, som har kørt gennem vinteren uden løbende at blive vasket, ophober sædvanligvis snavs. Bliver snavset siddende, kan det gøre bilens elektriske installationer usikre. Da flere og flere komponenter er digitale, er velfungerende elektriske kredsløb af vital betydning for bilens drift og sikkerhed.

- Dele lavet i aluminium, f.eks. karosseri og styretøjsophæng på de dyrere biler, er også meget sårbare. Herudover kan de skiftende temperaturer under og over frysepunktet medføre, at der kommer mere kondensvand og damp i bilen, som også giver problemer. Lad derfor en ekspert gennemgå bilen, så fugt og kondens ikke nedsætter sikkerheden, siger Per V. Rasmussen.

Sommerdæk er sikrere og billigere

Også af hensyn til miljøet og bilistens pengepung er der gode grunde til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Sommerdæk bremser bedre end vinterdæk på tør og våd vej, og når temperaturen stiger, holder de markant længere, fordi de er hårdere i gummiet.

Huskeliste:

• Sørg for ny bremsevæske, olier og vand, så alle flydende væsker fungerer optimalt.

• Tjek pærer, lys, blinklys, batteri og sikringer på bilen.

• Tjek aircon og kølesystem, så du ikke lider overlast i varmen hen mod sommer.

• Udskift oliefilter, så motoren er klar til længere belastning som at holde i kø.

• Skift til sommerdæk. Mønsterdybden må gerne være over 2 mm, selvom loven kræver 1,6 mm som minimum.

• Undersøg sommerdækkene for fejl og synlige skader og mål lufttrykket i dækkene. Du kan ofte se det korrekte tryk på indersiden af bilens fordør eller i din bils instruktionsbog. Er dækkene pumpet korrekt, bruger din bil desuden mindre brændstof.

Dagens Gossip