Gør det igen: Rui Costa får etapesejr nummer to

Efter en lang dag i udbrud kan den portugisiske rytter, Rui Costa, nu bryste sig af at have to etapesejre i årets Tour de France. Med et stærkt angreb på den sidste af dagens fem stigninger, Col de la Croix Fry, rykkede den 26-årige Rui Costa sig løs fra de øvrige udbrydere.

Trods flere modangreb lykkedes det Rui Costa, der også vandt 16. etape til Gap, at krydse målstregen alene i Le Grand-Bornand efter en kort nedkørsel. Portugiseren var en del af en større udbrydergruppen, der holdt et roligt favoritfelt bag sig på hele etapen. Det blev derfor ikke til ændringer i toppen af klassementet.

19. etape var ellers på forhånd udråbt som den længste og hårdeste af de afgørende alpeetaper i årets Tour de France. Med fem toppe, 204,5 kilometer og 4.700 højdemeter mellem Bourg-d'Oisans og Le Grand-Bornand i de franske alper var der terrænmæssigt indbudt til angreb for de ryttere, der stadig havde klassementsforhåbninger. Men det store drama udeblev, og favoritterne sad samlet helt til sidste stigning, hvor Saxo-Tinkoff satte hårdt tempo. Store dele af etapen var i stedet præget af et gigantisk udbrud, der blev etableret på etapens første stigning, Col du Glandon - et bjerg uden for kategori.

Over 40 mand røg afsted - heriblandt dagens etapevinder, Rui Costa (Movistar), danske Lars Bak (Lotto Belisol), Pierre Rolland (Europecar) og Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp). De to sidstnævnte skilte sig ud på dagens anden og skrappeste stigning, Col de la Madeleine, og var længe i front sammen. Den enorme gruppe foran havde en overgang mere end 12 minutter til feltet, og derfor stod det hurtigt klart, at etapens vinder skulle findes blandt udbryderne.

På etapens tredje sidste stigning, Col de Tamié, viste Rolland sig som den stærkeste af de to i front, og han holdt længe den efterhånden kraftigt formindskede forfølgergruppe efter sig. Samtidig sikrede han sig så mange point til bjergtrøjen, at han nu er nummer to i den konkurrence - blot et point efter Chris Froome (Sky), der stadig fører løbet samlet.

I feltet satte Movistar og Saxo-Tinkoff efterhånden en smule mere tempo. På den sidste stigning kom der omsider angreb i favoritfeltet, hvor først Valverde angreb. Også Rodriguez (Katusha) og Quintana (Movistar) forsøgte sig. Alle favoritterne sad dog samlet over toppen, og de nåede aldrig op til de forreste, hvor Rui Costa, altså først fangede Rolland og derefter kørte alene i mål med næsten et minut til Klöden (Radioshack Leopard).

Se billeder fra dagens etape herunder

Dagens Gossip