Goldman Sachs får deadline for særrettigheder i Dong

Skrevet af admin

25/01/2014

Dagens topnyheder

Finansminister Bjarne Corydon (S) slår nu fast, at Goldman Sachs' omstridte særrettigheder ved det delvise køb af Dong kun gælder frem til den forventede børsintroduktion. Det skriver Information.

Selv om finansministeren stadig hemmeligholder aftalen om særrettighederne eller den såkaldte aktionæroverenskomst - da den indeholder "kommercielt følsomme oplysninger" - så oplyser han, at Goldman Sachs ikke kan "videresælge" disse rettigheder sammen med aktierne i Dong.

- Det følger af den betinget indgåede aktionæroverenskomst med de nye investorer, at den vil ophøre ved blandt andet en afsluttet børsnotering, skriver Bjarne Corydon i et svar til Information og tilføjer:

- Det vil sige, at langt de fleste af parternes rettigheder og forpligtelser i henhold til aftalen, herunder den udvidede mindretalsbeskyttelse, der er givet til New Energy Investment (Goldman Sachs, red.), bortfalder ved en afsluttet børsnotering.

Hvis der ikke gennemføres en børsnotering, vil aktionæroverenskomsten og dermed Goldman Sachs' mindretalsbeskyttelse bortfalde 31. januar 2021.

Mindretalsbeskyttelsen falder også bort, hvis selskabet vælger at sælge aktier, således at dets ejerandel kommer under 10 procent.

Det er særligt Goldman Sachs' vetoret over udnævnelser i direktionen, ændring af vedtægter samt nye investeringsområder, som kritikere frygter kan komme i karambolage med såvel statens som Dongs langsigtede interesser.

Med aftalen investerer Goldman Sachs otte milliarder kroner i Dong via et datterselskab i Luxembourg til gengæld for 19 procent af aktierne, når energiselskabet børsnoteres.

De danske pensionsselskaber ATP og PFA indskyder andre tre milliarder kroner.

/ritzau/