Google kæmper for at undgå kæmpe bøde

Internetgiganten Google har givet EU-Kommissionen en række indrømmelser for at undgå en bøde af formodentlig betragtelig størrelse i en to år gammel sag.

EUs konkurrencemyndigheder har siden november 2010 undersøgt verdens største søgemaskine efter en klage fra konkurrenter som Microsoft og Tripadvisor over, at Google manipulerer sine søgeresultater, så konkurrenter ikke får så fremtrædende en plads. Det kan medføre en bøde til Google på op til 10 procent af årsomsætningen for 2012 eller 28,4 milliarder kroner.

Markering af egne tjenester

Google præsenterede i slutningen af januar en række indrømmelser over for EU-Kommissionen men har nu formelt tilbudt at få gjort en ende på sagen.

Det bekræftes af Antoine Colombani, talsmand for EUs konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, der snart vil fremlægge Googles løsningsforslag for konkurrenterne. Et af dem er ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Google i søgeresultaterne vil markere, hvis der er tale om Google-tjenester.

Tidligere på ugen sagde Joaquín Almunia under et besøg i Washington, USA, at aftalen under alle omstændigheder vil blive juridisk bindende.

»For at sikre os mod misbrug skal vi have garanti for, at brugerne af søgemaskinen har et valg, og at søgeresultaterne er af højest mulige kvalitet,« sagde EUs konkurrencekommissær

Frikendt i USA

Google beskyldes for at fremme sine egne specialtjenester, for at kopiere konkurrenternes rejse- og restaurantanmeldelser og for at have aftaler med netsteder og softwareudviklere, som kvæler konkurrencen.

Google sidder på næsten 95 procent af alle søgninger i Europa men har noget større konkurrence i USA. Ifølge professor i økonomi ved Stanford University, Susan Athey, vil det typisk koste 85 procent af nettrafikken, når et netsted rykker fra førstepladsen til tiendepladsen i en række søgeresultater, frem for alt, fordi mange søgninger foregår på mindre mobilskærme, hvor man kun ser toppen af søgeresultaterne i første skærmbillede.

De amerikanske konkurrencemyndigheder afsluttede i januar en tilsvarende undersøgelse mod Google og frikendte selskabet for at skade konkurrencen.

Datatilsyn sammen mod Google

Google står dog over for store bøder på en anden front i Europa, efter at de seks største EU-landes datatilsyn er gået sammen om at få tilbundsgående sikret, at internetgiganten ikke ulovligt sammenkører oplysninger på sine brugere, efter at Google sidste år ensrettede brugerbetingelserne for henved 60 forskellige nettjenester.

Datatilsynene mener, at Google dermed kan samkøre oplysninger om brugerne, som det ikke hidtil var muligt at samkøre, og at det strider mod de europæiske regler om privatlivets fred.

Desuden blev 15. marts Google sagsøgt i London af et britisk internetselskab, Streetmap, for at fremme sin egen korttjeneste frem for konkurrenternes i søgeresultaterne.

Anklageskriftet taler om »Googles kyniske manipulering med søgeresultater«. Streetmap mener, at Google med vilje »gør det svært at finde« Streetmaps produkter.

Google vil ikke over for nyhedsbureauet Bloomberg kommentere kortsagen.

Endelig har Microsoft, Nokia og Oracle sammen med en række andre selskaber tidligere på ugen krævet, at EU skrider ind over for Googles mobilstyresystem, Android. Google beskyldes for at omlede trafik til sin egen søgemaskine, og Android beskrives ligefrem som »en trojansk hest«.

 

 

 

 

 

Dagens Gossip