Google kan ud fra et billede udpege hvor du er

Skrevet af admin

02/03/2016

Dagens topnyheder

Ser man et billede af en Kristus-statue med spredte arme, som står på en bjergtop eller en statue af en kvinde, der holder en fakkel i sin højre hånd, så ved de fleste mennesker, at billederne nok er taget i Rio de Janeiro og New York.

Men det er straks sværere at lokalisere billedet, hvis det er taget på en tilfældig gade eller i en skov, hvor der ikke er kendetegn, der kan hjælpe øjet med at lokalisere stedet.

Det har forskere hos Google nu skabt et computerprogram, PlaNet, der kan.

PlaNet kan identificere, hvor et billede er taget på baggrund af skilte, planteliv, byggestil og meget andet, skriver teknologisitet MIT Technology Review.

Det fungerer ved, at forskerne fra Google har opdelt verden i over 26.000 felter af varierende størrelse.

Større byer, som er genstand for mange billeder, har en mere finmasket struktur end mere fjerntliggende områder.

Systemet har så forbindelse til en database med 126 millioner billeder, som knyttes til felterne, og det er de billeder, som programmet bruger til at sammenligne med.

For at teste programmet fodrede forskerne det med 2,3 millioner tilfældigt udvalgte billeder.

Programmet lokaliserede 3,6 procent af billederne helt ned på gadeplan, og i yderligere 10,1 procent af tilfældene kunne systemet udpege, hvilken by billedet stammede fra. 28,4 procent blev indsnævret til et land, mens 48 procent kunne placeres på et kontinent.

- Vi tror, at PlaNet har en fordel frem for mennesker, fordi det har set langt flere steder, end et menneske nogensinde kan besøge og har lært sig bestemte detaljer i landskaberne, som selv meget berejste mennesker vil have svært ved at skelne mellem, siger Tobias Weyand fra Google til MIT Technology Review.

Programmet blev også sat til at dyste mod en flok meget berejste mennesker.

PlaNet vandt 28 ud af 50 runder og havde en gennemsnitlig fejlmargen på 1131,7 kilometer, hvor menneskerne havde en fejlmargen på 2320,75 kilometer.

Programmet er stadig under udvikling, men når det er færdigt, så vil PlaNet kunne være på en smartphone.

/ritzau/