Google skifter udseende: Leonard Euler fylder 306 år dag

Når du i dag klikker ind på Google, vil du blive mødt med et noget anderledes design, end du er vant til. I hvert fald, hvad logoet angår.

I dag hylder Google den schweiziske matematiker Leonhard Euler, som ville have fyldt 306 år.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Klikker du på det dertil indrettede logo, laver søgemaskinen selv en søgning på Leonard Eulers navn.

Leonard Euler er muligvis den største matematiker, som har levet (sammen med Carl Friedrich Gauss). Han menes at være den mest produktive matematiker nogensinde og dominerede matematikken i det 18. århundrede. Euler er hjernen bag en mængde af de matematiske begreber, vi bruger i dag.

Han blev født og uddannet i Basel, flyttede til Sankt Petersborg i 1727 og var professor i fysik i Sankt Petersborg fra 1730 til 173. Her fik han et professorat samme sted.

Euler flyttede i 1741 til det nystiftede akademi i Berlin efter en invitation fra Frederik den Store. Her arbejdede han frem til 1766, hvor han vendte tilbage til Sankt Petersborg.

I 1735 blev han blind på det ene øje som følge af overanstrengelse. Katarina den Store kaldte ham derfor 'sin matematiske kyklop'. Det franske akademi havde udskrevet en konkurrence om løsningen af et matematisk problem, og han vandt prisen efter tre døgns intenst arbejde med at finde løsningen. Tabet af det ene øje affejede han med, at det blot betød 'færre distraktioner'.

Endnu 'færre distraktioner' fik han i 1771, da han pådrog sig grå stær på det raske øje. Dermed blev han helt blind.

I 1783 døde han og efterlod sig en masse matematiske skrifter på akademiet i Skt. Petersborg. Det fortsatte med at udgive hans værk 48 år efter hans død. I dag er der udgivet omtrent 75 bind af hans Opera Omnia (hans samlede værker).

Kilde: Wikipedia

Dagens Gossip