Google vil lokke danskerne til stemmeurnerne i dag

Går du tirsdag på Google for at søge efter oplysninger om hvad som helst, vil du blive mindet om, at der er kommunal- og regionsvalg i Danmark.

Google har nemlig lavet en såkaldt doodle særligt til valget. Det er en kunstnerisk version af webgigantens logo, som optræder, når man klikker sig ind på søgemaskinens hjemmeside.

Og det kan være med til at få flere til at bevæge sig ned til valgstederne og afgive deres stemme, mener Kommunernes Landsforening, der sammen med Indenrigsministeriet står bag kampagnen.

- Vi vil gerne have så meget fokus på valgdagen som overhovedet muligt. De fleste, der åbner en computer, kender Google, og derfor tror jeg, at det kan være en medvirkende årsag til, at vi får en højere valgdeltagelse, siger KL-formand Erik Nielsen (S).

Ved kommunal- og regionsvalget i 2009 oplevede man den laveste valgdeltagelse i 35 år, da stemmeprocenten var på 65,8 procent.

Der var tale om et fald på godt fire procentpoint i forhold til valget fire år forinden, og mange forskere forventer en yderlige nedgang tirsdag.

Til sammenligning lå valgdeltagelsen ved folketingsvalget i 2011 på 87,7 procent.

Derfor håber Erik Nielsen, at den såkaldte doodle kan gøre en forskel, hvis man klikker sig ind for at søge efter en bageopskrift eller andet på internettet.

- Hvis man ikke lige har fokus på at stemme, fordi man har andre gøremål, kan det godt gøre, at man kommer i tanke om, at når man alligevel skal hente melet, skal man samtidig huske at stemme, siger KL-formanden, der er borgmester i Rødovre.

Trykker man tirsdag på doodlen, kommer man over på en søgning med relevante resultater for valgdagen såsom sider fra Indenrigsministeriet, regionerne og kommunerne, oplyser Google.

- V har gjort det andre steder på kloden, men det er første gang, vi gør det i Danmark i forbindelse med et valg, siger policy manager hos Google Martin Ruby.

Den første doodle blev bragt i 1998, og siden 2000 er de alle blevet udført af den amerikanske grafiker Dennis Hwang.

Der blev lavet en lignende doodle for Chiles præsidentvalg søndag, og tidligere er der blandt andre lavet en for at markere 131-års fødselsdagen for kunstneren Robert Storm Petersen, også kendt som Storm P.

/ritzau/

Dagens Gossip