Gospelsanger slipper med betinget dom for arveriffel

En 43-årig sosu-assistent og gospelsanger fra København drager et lettelsens suk torsdag.

Højesteret slår fast, at hans farfars tyske riffel ikke sender ham i fængsel, men i stedet giver ham en dom, der lyder på fire måneders betinget fængsel.

Dermed tog både byretten og landsretten fejl, da de tidligere besluttede at idømme manden ubetinget fængsel.

Manden blev fundet skyldig i at have opbevaret en repetérriffel uden politiets tilladelse - og uforsvarligt i sit hjem. Det er en skærpende omstændighed ifølge de fem højesteretsdommere, men dommen er alligevel "undtagelsesvist gjort betinget."

- Under hensyn til de særlige omstændigheder i sagen og tiltaltes gode personlige forhold fandt Højesteret det forsvarligt, at straffen undtagelsesvist blev gjort betinget, står der i dommen.

Den 43-årige arvede riflen fra sin farfar, som var politimand og selv har lavet skæftet på våbnet. To politibetjente fandt våbnet, som stod på gulvet op ad et skab i mandens lejlighed. Her var de blevet kaldt ud på grund af klager over hans høje musik.

Riflen har været brugt i Anden Verdenskrig og var "tør og snavset", da politiet beslaglagde den.

Den tiltalte har været militærnægter og har aldrig selv affyret en pistol. I sin fritid synger han i et gospelkor, har fravalgt computeren og lever et stille og roligt liv.

Forsvarer Lise Holten er glad for dommens udfald.

- Jeg er rigtig glad for, at de tager personlige og individuelle hensyn i udmålingen af straffen. Dommen betyder, at folk nu kan argumentere for individuelle hensyn, så man kan få betinget fængsel eller samfundstjeneste for at opbevare et våben, siger hun.

Som udgangspunkt er al opbevaring af riffel uden for et våbenskab lig med fængsel. Men i denne sag har dommerne altså undtagelsesvist ladet den 43-årige slippe. Ifølge Lise Holten blandt andet fordi han er så langt væk fra bandemiljøet.

Anklager Pernille Langermann læser dog ikke dommen på samme måde som Lise Holten.

- Jeg tror ikke, at det får betydning for andre sager. Jeg er tilfreds med, at Højesteret er enig i, at udgangspunktet stadig er en ubetinget straf, siger hun.

I første omgang blev den 43-årige idømt 60 dages ubetinget fængsel af byretten, men den dom skærpede Østre Landsret til fire måneder. Højesteret afgjorde, at fire måneder betinget fængsel er en passende straf.

/ritzau/

Dagens Gossip