Gove vil forhandle med EU før briter sender udmeldelse

Skrevet af admin

30/06/2016

Mest læste i dag

Storbritannien skal have mulighed for at forhandle de foreløbige betingelser til at forlade EU, inden man aktiverer den såkaldte artikel 50, der sætter gang i en udmeldelse.

Det siger den konservative justitsminister Michael Gove, der tidligere torsdag fortalte, at han er kandidat til posten som konservativ formand og premierminister.

- Efter at vi har haft mulighed for indledningsvist at forhandle og diskutere med vore europæiske partnere den beslutning, som det britiske folk har taget, er vi derefter på et passende tidspunkt nødt til at udløse artikel 50, siger Gove til BBC.

Artikel 50 i Lissabon-traktaten kan benyttes af et medlemsland til at melde sig ud af EU.

Det er næppe et synspunkt, som Gove kommer langt med.

De 27 øvrige lande i EU besluttede onsdag, at der ingen forhandlinger vil være med Storbritannien, før regeringen i London aktiverer artikel 50.

Gove sagde lidt tidligere på dagen, at den næste premierminister bør være en person, som støtter vælgernes beslutning om at forlade EU.

Justitsministeren stod sammen med Londons tidligere konservative borgmester Boris Johnson i spidsen for den kampagne, som ønskede Storbritannien ud af EU.

Johnson meddelte torsdag middag til stor overraskelse for mange, at han ikke vil være kandidat til posten som formand for Det Konservative Parti og dermed premierminister. Han har været storfavorit til at overtage de to poster.

En af de nye kandidater er indenrigsminister Theresa May, som meddelte sit kandidatur inden deadline. Hun støttede ved folkeafstemningen premierminister David Camerons linje - at Storbritannien skulle blive i EU.

May og Gove anses umiddelbart at være favoritter til at blive Camerons afløser.

/ritzau/Reuters