Grækenland beder om EU-nødhjælp til 100.000 flygtninge

Skrevet af admin

01/03/2016

Dagens topnyheder

Grækenland har bedt EU om milliardstøtte til at huse 100.000 flygtninge og migranter, siger en talskvinde for den græske regering tirsdag i Athen.

- Vi kan ikke bære byrden af alle de flygtninge, der kommer her, siger talskvinden, Olga Gerovassili, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Antallet af flygtninge og migranter, der er strandet i Grækenland, vokser sig hele tiden større, efter at flere og flere lande langs den vestlige Balkan-rute - den mest benyttede vej op gennem Europa - har lukket deres grænser.

Olga Gerovassili siger, at der lige nu er omkring 25.000 flygtninge og migranter i Grækenland.

Men den nødplan, som Grækenland har sendt til EU-Kommissionen, omfatter omkring 100.000 flygtninge, og den græske regering beder foreløbig om støtte for 480 millioner euro (3,6 milliarder kroner).

- Det er midlertidige tiltag. Der er behov for en permanent løsning på, hvor flygtningene skal omfordeles til, siger Olga Gerovassili.

EU-Kommissionen, der normalt sender nødhjælp ud af EU, vil onsdag foreslå, at der nu også sendes nødhjælp til Grækenland for at undgå en humanitær krise.

- Det er et nødvendigt skridt, vi tager, for at undgå menneskelige lidelser som følge af, at der ankommer mennesker til EU i et antal, der er uden fortilfælde, siger EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas.

Han siger, at EU-Kommissionens topprioritet fra begyndelsen af flygtninge- og migrationskrisen har været at beskytte menneskeliv og dem, der flygter fra krig og undertrykkelse, og give dem bedre leveforhold.

En talsmand for FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR) siger tirsdag, at der er risiko for mangel på mad, husly, vand og sanitet ved Grækenlands grænse til Makedonien.

- Europa er på nippet til en stort set selvforskyldt humanitær krise, siger talsmanden, Adrian Edwards, og tilføjer, at Grækenland ikke kan håndtere situationen alene.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, ringede mandag til den græske premierminister, Alexis Tsipras, og lovede ham sin "urokkelige støtte" i håndteringen af flygtninge- og migrationskrisen.

/ritzau/