Grækenland fik onsdag 97 milliarder kroner i hjælp

Skrevet af admin

19/08/2015

Dagens topnyheder

Eurozonens finansministre gav onsdag aften grønt lys for den første overførsel af 13 milliarder euro (over 97 milliarder kroner) til Grækenland i den første udbetaling fra den nye økonomiske redningspakke.

Det siger EU-diplomater i Bruxelles til det tyske nyhedsbureau dpa.

EU's vicekommissionsformand, Valdis Dombrovskis, skriver på Twitter, at der er truffet beslutning om at støtte Grækenland i eurozonen.

Halvdelen af pengene går direkte til Athen, mens op mod halvdelen anvendes på sanering af landets banker.

Forinden havde Hollands parlament stemt for en erklæring, der støtter den græske redningspakke. Afstemningen blev afviklet som en tillidsafstemning for eller imod landets premierminister, Mark Rutte, og dens udfald styrker derfor regeringen.

Tidligere onsdag blev hjælpepakken vedtaget i Tyskland.

Aftalen sikrer Grækenland lån og garantier for 85 milliarder euro (634 milliarder kroner) fra kreditorerne - EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

I det hollandske parlament støttede 81 af de 150 medlemmer redningspakken. Ved afstemningen stemte 52 af parlamentarikerne imod hjælpepakken, som er upopulær i Ruttes eget konservative bagland.

- Rutte "forrådte sine egne vælgere" ved at bryde sit løfte om, at der ikke skulle sendes flere penge til Grækenland, erklærede højrefløjspolitikeren og euro-skeptikeren Geert Wilders i parlamentet.

- Hver gang de tror på Europas "junkie", Grækenland, så er det grækerne, som får penge - ikke de ældre hollændere, men grækerne, sagde Wilders.

Eurogruppens formand og Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, sagde, at "pragmatisme" var det eneste rigtige i en krisesituation.

- Hvis et land som Grækenland er så tæt på afgrunden, så er det klogt at være pragmatisk. Hvis ingen er interesseret i at investere i en økonomi, fordi man ikke tror på, at man vil få sine penge tilbage, så er det kun pragmatisme, som kan få gang i økonomien, sagde Dijsselbloem.

Et meget stort flertal i den tyske forbundsdag godkendte tidligere onsdag også den økonomiske redningspakke til Grækenland.

/ritzau/dpa