Grækenland smidt ud af de veludviklede landes klub

Grækenland har været gennem analyseapparatet hos et af USA's mest anerkendte finanshuse, MSCI, og er kommet ud af bagdøren med færre stjerner på skulderen.

MSCI har netop offentliggjort sin årlige klassifikation af sine aktieindeks, som er inddelt efter lande. Og her er finanshusets Grækenland-indeks blevet nedgraderet fra developed marked til emerging market. 

Lever ikke op til standard

Ifølge MSCI lever det græske finansmarked i øjeblikket ikke op til en række minimumsstander for udviklede lande, f.eks. omfanget af handel med værdipapirer, udlån, shortselling og gennemsigtighed.

»Markedsaktører har kommenteret, at faciliteterne for overførsler med naturalier og transaktioner udenom om markederne, som blev introduceret i 2008 af de græske myndigheder og Athens fondsbørs, er så restriktive, at de i praksis er ubrugelige,« skriver MSCI og fortsætter:

»Dertil har det meget lange fravær af et veletableret marked for værdipapirer og shortselling også gjort det græske aktiemarked inkompatibelt med standarderne for andre udviklede aktiemarkeder.«

Ikke stor nok handelsvolume

De hårde ord og det nye stempel kan få betydning for græske virksomheders evne til at tiltrække udenlandsk kapital. MSCI guider ved hjælp af sine indeks investorer over hele verden ud fra en række forskellige kriterier.

Ifølge Bloomberg er der i øjeblikket placeret investeringer for syv billioner dollar (39 billioner kroner) i MSCIs indeks. Derfor bør man generelt holde øje med finanshusets vurderinger, mener Michael Borre, chefrådgiver hos Nordea.

»MSCI er Rolls Roycen indenfor aktieindeks. Der er mange kapitalforvaltere, der bruger dem til at måle sig selv op imod, og når et selskab bliver inkluderet i et MSCI-indeks, så ser vi typisk, at det stiger,« siger han til Berlingske Business.

Kan blive tvunget til salg

Og netop når et indeks går fra én kategori hos MSCI til en anden, kan der komme en reaktion, fordi mange kapitalforvaltere hos fonde og investeringsforeninger er bundet til, at de kun må have en bestemt type værdipapirer i porteføljen.

»De bliver simpelthen tvunget til at sælge ud af deres portefølje fra den ene dag til den anden. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at rykke så meget på kursen,« siger Michael Borre og fortsætter:

»For mens nogle kapitalforvaltere nu bliver tvunget til at sælge ud af græske aktier, fordi de kun har mandat til at handle i developed Market-indeks, så vil andre købe græske aktier, fordi de nu er kommet ind i deres kategori,« siger han.

Surt forretningsklima

Selvom der generelt er kommet mere ro på situationen omkring Grækenland, efter at landet har fået en mere langsigtet redningsplan, så er forretningsklimaet i landet stadig meget surt.

Og det vakte stor opsigt, da Coca Cola Hellas - der er landets største selskab målt på markedsværdi - sidste år meddelte, at det flytter ud af landet og i april flyttede primær børsnotering fra Athen til London.

Dagens melding fra MSCI har tilsyneladende påvirket handel på børsen i Athen, hvor det toneangivende indeks ligger i minus i et øvrigt positivt europæisk marked. 

Græsk rente stiger

Også de græske statsobligationer tager et betragteligt hop, og renten på den toneangivende 10-årige statsobligation er nu steget til næsten 10 procent, hvor den for bare tre uger siden kortvarigt var under 8 procent.

MSBC har også i dag besluttet at opgradere sine indeks i Qatar og de Forenede Arabiske Emirater fra såkaldte Frontiers Market til Emerging Markets. Mens indekset i Marokko omvendt er blevet nedgraderet fra Emerging Market til Frontiers Market.

Dagens Gossip