Grækenland: Stadig tid til at nå enighed med kreditorer

Krisen mellem Grækenland og de internationale kreditorer er meget tæt på at udvikle sig til en ulykke, der ikke behøver at ske.

Det frygter den græske finansminister, Yanis Varoufakis, efter et resultatløst eurogruppemøde i Luxembourg torsdag, mens deadline for den græske gældskrise rykker stadig nærmere.

- Vi er farligt tæt på en situation, hvor vi accepterer en ulykke, siger Varoufakis efter eurogruppemødet og understreger, at sådan må det ikke gå.

Han erkender samtidig, at Grækenlands økonomi har behov for omfattende reformer. Men han afviser flere nedskæringer.

På mødet i Luxembourg foreslog han blandt andet, at der etableres et uafhængigt finanspolitisk råd, der løbende holder øje med, hvordan den græske stat bruger sine penge. Samtidig skal der være en bremse, der automatisk slår til, hvis der er udsigt til underskud.

- Hvis bare vi kunne få en aftale, som jeg har skitseret her i aften, så ville vores økonomi snart blive fin, og krisen ville være overstået, siger den græske finansminister.

Han mener, at der stadig er tid til at finde en aftale mellem Grækenland og kreditorerne, men på eurogruppemødet fandt han ingen lydhørhed over for sine nye forslag.

Varoufakis skælder ud på eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, og siger, at han på mødet valgte at koncentrere sig om "grækernes ansvar i stedet for alles ansvar".

- Det græske folk er roligt, men forstår, at dette er en meget kritisk periode. Folket har tillid til Europa og tillid til den græske regering, siger han og tilføjer, at Grækenland til dato har betalt alle sine regninger til tiden.

Nu er den græske statskasse dog tæt på være tom, og Grækenland risikerer at gå statsbankerot, med mindre der kommer en aftale på plads med de græske kreditorer inden den 30. juni.

Den dag skal de gældsplagede grækere betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF).

Varoufakis afviser på pressemødet at spekulere i, hvad der vil ske, hvis Grækenland og kreditorerne ikke bliver enige.

- Men denne regering blev ikke valgt til at følge krav, som de, der stiller dem, ikke har ret til at stille, og de, der accepterer dem, ikke har ret til at acceptere, siger han.

/rritzau/

Dagens Gossip