Grækenlands krise giver billig dansk medicin

Priserne på medicin drosler ned i et tempo, der nærmer sig historiske dimensioner.

Alene i perioden 2012 til 2013 er de samlede udgifter til receptpligtige lægemidler faldet med otte procent - eller mere end 770 millioner kroner - viser en analyse udarbejdet af Lægemiddelindustriforeningen. Det skriver Politiken mandag.

Årsagen skal findes i den dybe økonomiske krise i Grækenland og andre sydeuropæiske lande, konkluderer Lægemiddelindustrien.

De store lægemiddelproducenter er nemlig tvunget til at sælge deres medicin billigt til myndighederne i de kriseramte EU-lande for at sikre fortsatte forsyninger af lægemidler til de fattige sydeuropæere.

Så snart de lave priser er aftalt og på plads, bliver de billige lægemidler købt op af de såkaldte parallelimportører, der sender de indkøbte lægemidler tilbage til Danmark og sælger dem billigt.

Og det presser priserne i bund på de danske apoteker, forklarer Søren Beicker Sørensen, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen til Politiken:

- Sagt lidt populært, så betyder de prisnedsættelser på medicin, som virksomhederne har accepteret i lande som Grækenland, at det er blevet mere lukrativt for parallelimportørerne at opkøbe den medicin, der ellers er beregnet til de græske patienter.

Samtidig med at parallelimportørerne har fået medvind, udløber patenterne på stadig flere danske lægemidler - og dermed kan de lovligt kopieres og sælges betydeligt billigere.

Da apotekerne samtidig har en lovmæssig pligt til at udlevere de billigste lægemidler til forbrugerne, øger det prisfaldene.

- Det er meget markante fald, vi ser i priserne i disse år, og der er ikke noget, der tyder på, at det stopper nu, siger formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen, til Politiken.

/ritzau/

Dagens Gossip