Grækenlands parlament siger god for reformforslag

Parlamentet i Grækenland har natten til lørdag blåstemplet det reformforslag, som landets regering torsdag sendte til de internationale kreditorer - EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond - skriver Reuters og BBC.

Med reformerne håber den græske regering at kunne skaffe en ny lånepakke og dermed undgå en truende græsk exit fra eurozonen og økonomisk kaos.

Regeringen fik grønt lys til at forhandle videre på baggrund af forslaget fra et flertal af de 300 parlamentsmedlemmer. Flere stemte dog imod eller undlod helt at stemme, skriver den græske avis Kathimerini.

Forud for afstemningen forsvarede premierminister Alexis Tsipras de foreslåede reformer, der blandt andet indeholder besparelser på pensionsområdet og højere skatter, i en tale i parlamentet.

- Jeg bad ikke om et "nej" under folkeafstemningen, fordi vi skulle forlade eurozonen. Jeg gjorde det for at få bedre kort at spille i forhandlingerne, siger Tsipras ifølge AFP.

Han erkender samtidig, at de nye forslag ligger et stykke fra de løfter, som hans venstreorienterede Syriza-parti gik til valg på.

Men Tsipras afviser, at det græske reformforslag er hårdere kost end det fra kreditorerne, som et flertal af grækerne afviste ved en folkeafstemning 5. juli.

- På en række områder er forslaget bedre end det, der blev præsenteret for os som et ultimatum, mener Tsipras.

Unavngivne kilder har sagt til flere internationale nyhedsbureauer, at långiverne ser positivt på det nye græske forslag.

Eurolandenes finansministre skal lørdag tage stilling til, om de foreslåede reformer er tilstrækkelige til at gå videre med forhandlingerne om ny støtte til Grækenland.

Søndag mødes først eurolandenes stats- og regeringschefer i Bruxelles, inden samtlige EU-medlemmers ledere holder topmøde senere samme dag.

/ritzau/

Dagens Gossip