Grækenlands regering: Vi får økonomisk vækst i år

Skrevet af admin

14/01/2016

Dagens topnyheder

De økonomiske hjul begynder i år at rulle den rigtige vej i det kriseramte Grækenland.

Det mener i hvert fald regeringen i den græske hovedstad, Athen, der i 2016 venter økonomisk vækst.

- Den økonomiske vækst kan blive på 1,5 procent i år. Vi får ikke et budgetunderskud i år, siger Grækenlands økonomiminister, George Sathakis, til det tyske magasin Wirtschaftswoche.

Regeringen har ellers tidligere talt om en negativ vækst.

I november lød en prognose på en negativ vækst på 0,7 procent i 2016. Et par uger senere sagde den græske centralbank dog, at det var sandsynligt, at der ville komme vækst i anden halvdel af 2016.

Grækenland har siden 2010 været i dyb økonomisk krise og har fået flere store internationale kriselån. Hver gang er lånene blevet fulgt af krav om økonomiske reformer og besparelser - og ofte omfattende protester fra befolkningen, der plages af en meget stor arbejdsløshed.

I sommeren 2015 indførte regeringen en række instrumenter til kapitalkontrol i forbindelse med forhandlinger om et EU-kriselån, og økonomiminister Sathakis siger nu, at den negative effekt af det er blevet overvurderet.

Ministeren siger, at hovedårsagerne til de bedre økonomiske udsigter er, at turismen ser ud til at have det godt, der er en voksende eksport, og en såkaldt strukturel EU-finansiering på 4,5 milliarder euro - knapt 34 milliarder kroner - bidrager også.

Mandag begynder EU at gennemgå de græske reformer, der blev opnået enighed om i august 2015. Håbet er, at gennemgangen og godkendelsen af dem er færdig i slutningen af februar.

Blandt reformerne er kontroversielle ændringer af det græske pensionssystem.

Onsdag sagde EU-embedsmænd, at Grækenlands partnere i eurozonen er imponeret over de fremskridt, som regeringen i Athen indtil nu har nået i forbindelse med aftalen om det seneste kriselån.

/ritzau/Reuters