Græker indstillet som EU's asylpolitiske spids

Skrevet af admin

10/09/2014

Dagens topnyheder

Det er den tidligere græske forsvarsminister Dimitris Avramopoulos, som den kommende formand for EU-Kommissionen, luxembourgeren Jean-Claude Juncker, har indstillet til at blive EU's nye kommissær for indvandring og indre anliggender.

Indstillingen af en græker på netop den post vækker opsigt.

Menneskerettighedsdomstolen har tidligere vurderet, at forholdene for asylansøgere i Grækenland har været så utilstrækkelige, at asylansøgere ikke har måttet sendes tilbage til Grækenland for at få behandlet deres ansøgning efter at have søgt videre mod andre EU-lande.

EU-regler siger ellers, at asylansøgere skal have behandlet deres sag i det første EU-land, de kommer til.

Indstillingen af Dimitris Avramopoulos til netop kommissær for indvandring vækker ikke begejstring syd for grænsen hos det tyske europaparlamentsmedlem Ska Keller, der er næstformand i De Grønnes gruppe i Europaparlamentet.

- Det er et komplet fejlcast. Grækenland har holdt flygtninge ude i et år. Hvordan skal en græsk kommissær for migration sætte en høj og troværdig standard i EU, spørger hun retorisk på sin hjemmeside.

Dansk Folkepartis europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt tager indstillingen med mere ro.

Han tror dog, at nord mod syd-debatten om et fælles europæisk asylsystem vil få nyt liv, hvis Avramopoulos overtager migrationsposten.

Middelhavslandene mener, at de får uforholdsmæssigt mange flygtninge og ønsker derfor en mere jævn fordeling af antallet af asylansøgere landene imellem.

- Der er ingen tvivl om, en græsk kommissær vil presse hårdt på for at få en fælles europæisk asylpolitik for simpelthen at fjerne presset fra de græske myndigheder og grænser.

- Men der har generelt været modstand mod en fælles asylpolitik fra de centrumhøjreorienterede politikere, der er i overtal. Så han får vanskeligt ved at slå igennem, siger Messerschmidt til Ritzau.

Samtidig påpeger han, at Danmark bør være lykkelig for det danske retsforbehold, der gør, at Danmark ikke direkte er en del af EU's asyl- og indvandringspolitik.

/ritzau/