Grækere står i lange køer foran genåbnede banker

Grækerne står i lange køer foran landets banker, der er genåbnet mandag morgen efter tre ugers lukning.

Der er tale om en forsigtig åbning, da den kapitalkontrol, som regeringen har indført for at undgå panik, hvis grækere i stor stil begynder at tømme deres konti, fortsat gælder.

Dermed kan der fortsat kun hæves 60 euro om dagen eller maksimalt 420 euro om ugen. Der er fortsat også begrænsninger på at flytte penge til en konto i udlandet.

Siden slutningen af sidste år menes der at været trukket omkring 300 milliarder kroner ud af bankerne, som i lang tid har været holdt oppe af nødlån godkendt af Den Europæiske Centralbank.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, fastslog søndag, at "det ikke var en normal situation", som ventede grækerne.

- Selv om kapitalkontrollen fortsætter, og der kun er begrænsede hævemuligheder, så er vi på vej ind i en ny fase, som, vi håber, vil bringe os tættere på det normale, siger Louka Katseli, som leder de græske banker sammenslutning.

En ledende bankmand i en bank i havnebyen Piræus siger, at han ikke forventer større problemer.

- Vores netværk og vores konkurrenters netværk er klar til at betjene vore kunder, siger den ledende bankmand og tilføjer:

- Men der kan opstå lange køer, fordi mange vil hente penge fra deres bankbokse.

Åbningen af bankerne markerer et nyt kapitel i Grækenlands kamp mod statsfallitten.

Torsdag stemte parlamentet ja til de øgede afgifter som en del af de tiltag, som Grækenlands kreditorer har krævet gennemført, inden de vil begynde at forhandle om et treårigt hjælpeprogram til op mod 86 milliarder euro.

Og reformerne slår omgående igennem: Både indbyggere og turister skal fra mandag af med ekstra mønter på barer, restauranter og i butikker.

Et af de krav, kreditorerne har stillet, er, at momsen skal forhøjes på en række varer.

Det betyder blandt andet, at moms på drikkevarer og mad på de græske spisesteder og barer stiger fra 13 til 23 procent. Desuden vil afgifter på andre varer ligeledes blive sat i vejret.

- Vores ouzo og moussaka vil desværre blive dyrere fra mandag, siger Kostas Sarafis, der er tjener på Zorbas Taverna, som ligger under Athens største turistattraktion, Akropolis, til nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip