Grækerne vågner op til dyrere ouzo mandag

Både indbyggere og turister vil mandag skulle af med et par ekstra mønter på barer, restauranter og i butikker i Grækenland.

Et af de krav, det gældsplagede lands internationale kreditorer har stillet, er, at momsen skal stige på en række varer.

Det betyder blandt andet, at moms på drikkevarer og mad på de græske spisesteder og barer stiger fra 13 til 23 procent. Desuden vil afgifter på andre varer ligeledes blive sat i vejret, gældende fra mandag.

- Vores ouzo og moussaka vil desværre blive dyrere fra mandag, siger Kostas Sarafis, der er tjener på Zorbas Taverna, som ligger under Athens største turistattraktion, Akropolis.

Stigningen i moms og afgifter ventes at indbringe statskassen 800 millioner euro (seks milliarder kroner) frem til årsskiftet, skriver græske medier.

Parlamentet stemte torsdag ja til de øgede afgifter som en del af de tiltag, Grækenlands kreditorer har krævet gennemført, inden de vil indlede forhandlinger om et treårigt hjælpeprogram til op mod 86 milliarder euro.

Græske medier bringer søndag lister over de varer, der vil blive dyrere som følge af moms- og afgiftsstigninger. Det drejer sig om dagligvarer som kød, fisk, kaffe, te, juice, ris, mel, mejeriprodukter, toiletpapir og kondomer.

Kort efter, at den nye reformpakke var godkendt af det græske parlament torsdag, meddelte Den Europæiske Centralbank (ECB), at den øger krisefinansieringen til de græske banker, som var tæt på at løbe tør for kontanter.

Det betyder, at bankerne åbner igen mandag efter at have været lukket i tre uger.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip