Grænsekontrol lader fortsat alle søge asyl i Danmark

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Under valgkampen sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at Danmark med ham ved magten ville sikre en straksopbremsning i antallet af folk, der søger asyl i Danmark.

Mandag klokken 12 indførte regeringen en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, hvilket kan medføre en stigning i antallet, erkendte statsministeren dog på et pressemøde.

- Grænsekontrol betyder ikke, at vi vil afvise dem, der søger asyl i Danmark. Jeg vil ikke udelukke, at grænsekontrol vil føre til, at flere vil søge asyl i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Umiddelbart efter folketingsvalget blev politikerne i Folketinget kaldt sammen for at hastebehandle en række lovforslag, der skulle bremse tilstrømningen af asylansøgere til Danmark.

- For os er der ingen tvivl om, at hvis vi strammer de vilkår for at være flygtning i Danmark, så vil det også have effekt på, hvor mange der kommer hertil. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her har en kæmpe effekt, lød det fra Løkke.

På pressemødet mandag blev statsministeren også spurgt ind til, hvordan flere asylansøgere hang sammen med løftet om en straksopbremsning.

- Jeg har ikke i valgkampen taget højde for, at man i Sverige ville suspendere asylretten for mennesker, der ikke har pas på sig.

- Hensynet er at sikre ro og orden. Vi kan ikke tage retten fra folk, som søger asyl ved den dansk-tyske grænse. Det er der ingen, der kan, hvis de vil overholde konventionerne, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til FN-konventionerne på området.

Efter de første ti dage kan grænsekontrollen forlænges i yderligere 20 dage, og den periode vil også kunne forlænges, siger Lars Løkke Rasmussen.

Desuden sagde statsministeren, at det vil betyde færre ressourcer til politimæssige opgaver i Danmark, da politiet "ikke samtidig (kan, red.) opklare forbrydelser og skabe tryghed i Danmark."

/ritzau/