Græsk domstol underkender beskæring af pension

Skrevet af admin

11/06/2015

Dagens topnyheder

Netop som slagsmålet mellem Grækenland og landets internationale kreditorer igen spidser til med fortsat fokus på landets pensionssystem, underkender Grækenlands højeste administrative domstol en tidligere besparelse på pensionerne.

Domstolen siger i en længe ventet dom, at det var i strid med den græske forfatning, da den tidligere regering i 2012 skar toppen af pensionerne for at leve op til de internationale kreditorers krav for at yde lån til Grækenland.

Domstolen siger, at regeringen skal bringe pensionerne tilbage til det niveau, de var på, inden man ved lov i november 2012 skar fem til 10 procent af både de primære og supplerende pensioner.

Ifølge de økonomiske analytikere på den græske hjemmeside Macropolis vil det koste staten mellem 1,2 og 1,5 milliarder euro om året at efterleve dommen.

Der er ikke noget krav om, at regeringen også skal efterbetale de penge, der ikke er blevet udbetalt i de mellemliggende to et halvt år.

Domstolens afgørelse kommer, netop som Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, sidder i møde i Bruxelles med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, for at finde en vej ud af den græske gældskrise.

Pensionernes niveau i Grækenland menes at være et af de centrale elementer i forhandlingerne.

Fokus er på at sikre, at den græske regering lægger og efterlever et budget, der sigter mod et på forhånd aftalt overskud før betaling af renter på landets lån.

Ifølge flere medier med kilder tæt på forhandlingerne er kreditorerne klar til at slække på kravet, så målet for i år bliver én procent af bruttonationalproduktet i stedet for det hidtidige krav om tre procent.

Kreditorerne synes at være indstillet på at give den græske regering relativt stor frihed til selv at afgøre, hvordan den vil nå målet. Men de har under hele den seks år lange gældskrise haft særligt øje på niveauet for græske lønninger, pensioner, moms og skatter.

/ritzau/