Græsk finansminister erkender - folkets ja betyder exit

Skrevet af admin

02/07/2015

Dagens topnyheder

Grækenlands finansminister erkender, at hans tid som politisk chef for statens slukne pengekasse slutter, hvis grækerne stemmer ja ved en folkeafstemning på søndag.

Ved folkeafstemningen skal grækerne sige ja eller nej til, om de støtter de internationale långiveres reformkrav til fordel for et låneprogram. Den venstreorienterede græske regering anbefaler et nej.

I et interview med Bloomberg TV bliver finansministeren, Yanis Varoufakis, spurgt, om han fortsat vil være landets finansminister efter et eventuelt ja.

- Det vil jeg ikke, svarer Varoufakis.

Den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, der også er formand for eurogruppen, siger, at det ikke vil styrke grækernes forhandlingsposition, hvis de stemmer nej på søndag.

Et nej vil tværtimod bringe både Grækenland og Europa i "en meget vanskelig position", siger formanden for eurogruppen, der består af de 19 eurolandes finansministre.

Dermed afviser han udtalelser fra den græske premierminister, Alexis Tsipras, der i en tv-tale onsdag aften sagde, at et græsk nej vil være "et beslutsomt skridt i retning af en bedre aftale", som kan underskrives umiddelbart efter søndagens folkeafstemning.

Dijsselbloem siger også, at det spørgsmål, som grækerne skal tage stilling til ved folkeafstemningen, henviser til dokumenter, der i dag er "uden relevans", efter at den græske støtteordning udløb natten mellem tirsdag og onsdag.

Efter at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i de seneste dage har været i løbende kontakt med Alexis Tsipras, siger kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, nu, at der ikke vil være flere samtaler før den græske folkeafstemning.

- Vi afventer nu resultatet af folkeafstemningen, og så tager vi bestik af det. Nu er tiden inde til, at det græske folk vælger sin fremtid, siger Schinas.

Kreditvurderingsinstituttet Moody's har netop sænket sin vurdering af Grækenlands kreditværdighed yderligere et niveau til Caa3 fra Caa2.

Bureauet følger dermed i hælene på Fitch og Standard & Poor's, de to andre store kreditvurderingsfirmaer, som tidligere på ugen også nedjusterede deres vurderinger for landet.

Det skyldes, at sandsynligheden for en statsbankerot er steget med grækernes afvisning af långivernes krav - og efter at landet har misligholdt sine låneforpligtelser over for Den Internationale Valutafond (IMF).

En støtteordning fra EU, IMF og Den Europæiske Centralbank (ECB), som har holdt grækerne økonomisk flydende, udløb med udgangen af juni. Samme dag misligholdt Grækenland et lån til IMF.

Landets banker og børsen i Athen er lukket indtil efter folkeafstemningen.

/ritzau/AFP