Græsk finansminister: Lånesnak afsluttes i denne uge

Skrevet af admin

04/08/2015

Dagens topnyheder

Hovedlinjerne i en aftale om nye milliardlån til Grækenland vil ligge klar inden ugens udgang, siger den græske finansminister.

- Alt vil blive afsluttet i denne uge, siger Euclid Tsakalotos om de igangværende forhandlinger med de internationale kreditorer. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Meldingen falder efter, at Tsakalotos tirsdag har holdt møde med repræsentanter for långiverne Den Internationale Valutafond (IMF), Den Europæiske Centralbank (ECB), EU-Kommissionen og EU's redningsfond.

Grækenlands regering har tidligere sagt, at man ønsker lånepakken klar senest 20. august.

Den dag forfalder to græske regninger på i alt 3,2 milliarder euro til Den Europæiske Centralbank, ECB.

Mens grækerne arbejder på højtryk for at få låneprogrammet til - forventet - 86 milliarder euro i hus, vakler det parlamentariske grundlag under premierminister Alexis Tsipras' regering fortsat.

Et parlamentsvalg lurer, og en talskvinde for regeringen bekræfter tirsdag, at et snarligt valg er "sandsynligt".

En af venstrefløjens politiske ledere, Panagiotis Lafazanis, opfordrer ifølge mediet Realnews alle parlamentarikere til at stemme imod ethvert nyt reformkrav, der måtte komme fra de internationale kreditorer.

Parlamentet har allerede ved afstemning vedtaget en stribe af de krav, som IMF, ECB og EU-Kommissionen har stillet for at indgå en tredje låneaftale med grækerne.

Regeringens talskvinde nævner ikke en dato for, hvornår et eventuelt valg kunne finde sted, skriver nyhedsbureauet dpa.

Regeringspartiet Syriza kom til magten ved valget i januar på løfter om, at partiet ville modsætte sig kreditorernes strenge krav, der blandt meget andet forringer pensionsvilkår og lønninger.

Tsipras har tidligere sagt, at et valg før tid kan blive eneste udvej, hvis uoverensstemmelserne i regeringen og dens parlamentariske grundlag fortsætter.

Knap hver fjerde af Syrizas parlamentarikere stemte imod reformerne, da parlamentet i slutningen af juli tog stilling til dem.

Syriza har indkaldt til ekstraordinær kongres i september, og Tsipras håber ved den lejlighed at kunne rense luften i det socialistiske parti.

/ritzau/