Græsk hjælpepakke forlænges i fire måneder

Skrevet af admin

20/02/2015

Mest læste i dag

De 19 eurolandes finansministre er efter deres tredje krisemøde på halvanden uge enedes om skitsen til en fire måneders forlængelse af lån til Grækenland. Det sker blot en uge før, at den nuværende hjælpeprogram udløber.

Eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, betegner fredagens møde i eurogruppen som "intenst" og beslutningen som "meget vigtig".

Det fremgår af en skriftlig udtalelse fra mødet, at den græske regering som betingelse for at få udbetalt flere lån fra eurozonen de næste fire måneder forpligter sig til at leve op til de samme betingelser, som der i forvejen ligger i den eksisterende hjælpepakke.

Det nævnes dog også, at der er "fleksibilitet" i programmet.

Dermed åbnes en mulighed for, at den græske regering kan skifte planlagte besparelser ud med andre tiltag, hvis ellers långiverne siger god for det, og hvis de alternative besparelser henter samme beløb hjem til statskassen.

Den græske finansminister, Yanis Varoufakis, betegner fredagens aftale som "et afgørende øjeblik" efter fem år, hvor Grækenland har følt sig isoleret i kredsen af eurolande.

Han hæfter sig særligt ved, at formuleringen om kravet til Grækenlands budgetoverskud er skrevet om i forhold til tidligere udkast.

I stedet for at henvise til et konkret niveau for budgetoverskuddet står der nu, at det skal have et "passende" niveau, og at de internationale långivere i deres vurdering "vil tage hensyn til de økonomiske omstændigheder i 2015".

Jeroen Dijsselbloem indleder sit pressemøde med en længere forklaring om, at fredagens debat i høj grad har handlet om tillid mellem den nytiltrådte græske regering og de øvrige eurolande.

- Mødet i aften har været et første skridt i processen mod at genopbygge tilliden. Som bekendt forsvinder tilliden hurtigere, end den kommer. I aften har været et meget vigtigt skridt i den proces, siger Dijsselbloem.

Den fire måneder lange forlængelse af den eksisterende hjælpepakke skal vinde tid til at forhandle om en helt ny aftale med endnu flere lån, hvor den græske regering vil forsøge at levere på sine valgløfter om mere lempelige besparelser.

Det hører med til fredagens aftale, at regeringen på mandag på skrift skal komme med en første liste over de politiske reformer og indgreb, den planlægger at gennemføre som led i det næste hjælpeprogram.

Listen skal bruges som udgangspunkt for, at de internationale långivere kan afslutte deres forsinkede statusopgørelse over de igangværende besparelser og reformer.

Den græske regering skal siden fylde flere detaljer på listen, som efter planen skal godkendes inden udgangen af april som basis for et nyt hjælpeprogram.

/ritzau/