Græsk premierminister: Vi undgår de mest ekstreme krav

Grækenland har sikret en aftale med eurolandene, der giver mulighed for vækst og investeringer i det gældsplagede land, siger premierminister Alexis Tsipras efter maratonforhandlinger i Bruxelles.

Risikoen for grækernes afsked med euroen er desuden afblæst, fastslår premierministeren.

- I denne hårde kamp lykkedes det os at vinde en gældssanering, siger han ifølge Reuters.

- Aftalen er vanskelig, men vi har afværget ønskerne om at flytte statslige aktiver udenlands. Vi har undgået planer om økonomisk kvælning og bankkollaps, siger den græske premierminister.

Alexis Tsipras mener, at de græske forhandlere har afværget de mest skadelige krav.

- Vi har taget ansvar for at undgå de mest ekstreme forslag fra konservative kredse i Europa. Byrderne fra aftalen vil blive fordelt baseret på social retfærdighed. De, som ikke betalte i løbet af krisen, vil betale denne gang, siger han.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at aftalen på topmødet er uden vindere og tabere.

- Det er en typisk europæisk aftale, siger han.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, siger, at det er en treårig støtteordning på mellem 82 og 86 milliarder euro, som Grækenland nu har udsigt til.

Som en af betingelserne for at indlede forhandlinger om en ny støtteordning har eurolandene forlangt, at Grækenland nu i lyntempo gennemfører de første vigtige reformer og lovændringer, så de er vedtaget senest på onsdag.

Til sidst har det været en strid om Den Internationale Valutafonds rolle i den græske redningsplan og omfanget af de privatiseringer, som Grækenland skal gennemføre, der har trukket topmødet i langdrag.

Især Tyskland har på topmødet presset hårdt på for at få Grækenland til at gennemføre omfattende privatiseringer, der skal skaffe flere penge i kassen.

/ritzau/

Dagens Gossip